Nederlandse hotelmarkt groeit

De Nederlandse hotelmarkt doet het steeds beter. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de bezettingsgraad van de hotels in 2013 is gestegen, terwijl de gemiddelde kamerprijs gelijk bleef. Voor 2014 wordt een verdere groei verwacht van zowel bezettingsgraad als kamerprijs.

groei in het leisure segment
meer focus op het leisure segment

Uit het onderzoek onder drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 66,7% in 2012 tot 67,8% in 2013. De gemiddelde kamerprijs bleef gelijk op € 97.

Voor 2014 wordt rekening gehouden met een nieuwe stijging in de bezettingsgraad tot 69%. Ook wordt verwacht dat de gemiddelde kamerprijs weer zal stijgen, met 2,5% tot € 99.

Dalingen in het luxe segment
De hogere bezettingsgraden zijn vooral gerealiseerd in de drie- en viersterrensegmenten. Het vijfsterrensegment blijft achter in het herstel, met opnieuw een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling in de gemiddelde kamerprijs. Het driesterrensegment daarentegen behaalde niet alleen hogere bezettingsgraden, maar ook een stijging in de gemiddelde kamerprijs van bijna 4%. De ontwikkelingen geven aan dat, met het moeizame economische herstel, nog steeds bezuinigd wordt op de hotelbestedingen.

Amsterdam voorop in herstel
Het herstel in de bezettingsgraad is duidelijker zichtbaar in de regio Amsterdam dan in de rest van Nederland. De bezettingsgraad in de hoofdstad steeg met 1,8 procentpunten tot 79,2%, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad in de rest van het land met slechts 0,4 procentpunten steeg tot 60,9%. Met betrekking tot de gemiddelde kamerprijs is geen verschil zichtbaar tussen de ontwikkelingen binnen en buiten Amsterdam. Wel geldt nog altijd dat de gemiddelde kamerprijs in Amsterdam bijna 50% hoger ligt dan in de rest van Nederland.

Toenemende focus op leisure gasten
Het aandeel toeristische gasten is opnieuw toegenomen. Met 52% van het totaal aantal overnachtingen, vormt het toeristische segment nu voor het eerst de absolute meerderheid van het hotelbezoek in Nederland. Het aandeel zakelijke gasten is opnieuw gedaald, tot 45%. Het aandeel overige gasten, waaronder aircrew, is afgenomen 3%. In de regio Amsterdam & Schiphol maken de toeristische gasten inmiddels meer dan 57% van het totaal aantal kamernachten uit. In 2007 was dit nog slechts 42%.

Optimisme neemt wereldwijd toe
Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat niet alleen in Nederland het optimisme onder de hoteliers is toegenomen. Uit de Global Hotel Market Sentiment Survey blijkt dat wereldwijd 60% van de hoteliers een stijging van de bezettingsgraad verwacht, terwijl 58% verwacht dat ook de gemiddelde kamerprijs zal stijgen. Nederland zit daar, met respectievelijk 59% en 55%, maar iets onder.

Het optimisme onder de Nederlandse hoteliers komt vooral voort uit een toenemend vertrouwen in de lokale economie, gevolgd door de verwachte positieve invloed van het lokale toerisme en de wereldwijde economie. De meeste groei wordt dan ook verwacht in het zakelijke individuele segment en het toeristisch individuele segment. Vanuit de conferenties en toergroepen wordt vooralsnog minder groei verwacht.

Het volledige HOSTA 2014 rapport, dat in juni verschijnt, is nu te bestellen www.HorwathHTL.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *