Nederlanders kamperen 3 keer meer dan Duitsers en 5 keer meer dan Belgen

Uit de meest recente data van statistiekbureau Eurostat die door branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI) zijn geanalyseerd, blijkt dat Nederlanders bijna 26,5 miljoen nachten op een camping doorbrachten in 2022. Dat komt per inwoner neer op een jaargemiddelde van anderhalve nacht op een camping, terwijl Duitsers per persoon gemiddeld slechts een halve nacht kamperen en de Belgen minder dan 0,3 nacht.

Absolute koplopers in de Europese Unie zijn de Kroaten met per inwoner gemiddeld meer dan 5,5 overnachtingen op een camping in 2022. Kroatië telt bijna 3,9 miljoen inwoners en die kampeerden in totaal gedurende 21,3 miljoen nachten. Op ruime afstand volgen Frankrijk en Denemarken met iets meer dan 2 kampeernachten per inwoner. De Zweden zijn nummer 4 op de Europese ranglijst met gemiddeld ruim 1,6 nacht op de camping en de Nederlanders completeren de top-5 met bijna 1,5 nacht.

Anticiperen

De kampeerlust van de Nederlanders verbaast voorzitter Leo Diepemaat van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) niets: “We staan er internationaal om bekend en op vrijwel elke camping in Europa tref je wel een landgenoot aan. Ik verwacht dat dat er ook alleen maar meer gaan worden, aangezien het bezit van caravans, campers en vouwwagens in Nederland intussen op een recordniveau ligt. En de rek is daar nog lang niet uit, net zoals in de rest van Europa. Het is in elk geval zaak dat recreatieondernemers in binnen- en buitenland daarop anticiperen en dat zij daarvoor ook letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen.”

Recordhoogte na corona

In 2022 werd door inwoners van alle 27 EU-landen meer dan 393 miljoen nachten gekampeerd; op een totaal van 448 miljoen inwoners betekent dat bijna 0,9 nacht per persoon. In 2014 ging het nog om 311 miljoen campingnachten; Nederlanders brachten destijds 21,5 miljoen nachten op een camping door, oftewel 5 miljoen minder dan in 2022. De animo voor kamperen liep in coronajaar 2020 in de hele EU met bijna een derde terug ten opzichte van 2019, terwijl die daling onder de Nederlanders toentertijd slechts 5,5 procent -oftewel 1,2 miljoen nachten- bedroeg. Sindsdien stijgt het aantal kampeernachten in vrijwel alle Europese landen naar recordhoogte. 

Meer informatie: Camp-to-go.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *