NBTC opent samen met CBS het Data Center Toerisme

NBTC verzamelt in samenwerking met partners kennis en data over toerisme in en naar Nederland. Het Data Center Toerisme biedt de mogelijkheid om inzichten over toerisme in Nederland te vergroten via de beschikbare databronnen.

“Het genereren van relevante en actuele data en inzichten is één van de kerntaken van NBTC. Zo voeren wij zelf onderzoeken uit en werken we aan gezamenlijke onderzoeksinitiatieven. Eén van deze initiatieven is het Data Center Toerisme (DCT). Hiermee kunnen wij verdiepende analyses doen rondom toeristische vraagstukken. CBS biedt ons toegang tot microdata, zodat we deze analyses op regionaal niveau kunnen uitvoeren. Zo helpen we de sector aan gedetailleerde inzichten voor specifieke regio´s,” vertelt Evelien Visser, Insight Expert bij NBTC.

Luuk Schreven, statistisch onderzoeker bij CBS: “Binnen het Data Center Toerisme maken we voor een aantal projecten gebruik van de zogeheten Remote Access voorzieningen van het CBS. Uiteraard blijven de individuele gegevens van berichtgevers op het CBS netwerk staan en gelden er daarbij strikte voorwaarden zoals de geheimhouding van de onderzoeksresultaten. Met de toegang tot de microdata zijn de analysemogelijkheden echter fors toegenomen ten opzichte van de reguliere publicaties. Zeker als je bedenkt dat de gegevens ook gecombineerd kunnen worden; met andere microdata van CBS of NBTC of met open data. Daarmee beschikken we over een infrastructuur die ertoe moet bijdragen dat er betrouwbare en actuele landelijk en regionale data beschikbaar komen voor de toerismesector.”
Evelien Visser: “Inmiddels heeft het Data Center een fysieke plek op het hoofdkantoor van NBTC. Hier werken wij samen met de expertise van het CBS samen aan diverse projecten. Eén van de projecten waarmee we onlangs zijn gestart is de meting van toeristische druk in steden en regio’s. Binnenkort kunnen we op lokaal niveau cijfers bieden over hoe druk het is in een bepaald gebied.”

De resultaten van de eerste projecten zijn binnenkort al beschikbaar via NBTC en CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *