Markt vakantiewoningen onder druk door kredietvertrekking

De externe financiering voor vakantiehuisjes is de laatste jaren moeilijker geworden. Dat constateert Frank de Groot van Vakantie Makelaar. “In de ‘eigen investering’ door particulieren zien we de afgelopen jaren weinig verandering, maar zodra zij een aanvullende externe lening nodig hebben, is het lastig om die te krijgen.” Toch heeft De Groot een genuanceerde mening over de totale markt van recreatiewoningen.

Particuliere markt stabiel
De Vakantie Makelaar ervaart de markt voor tweedehands recreatief onroerend goed (particulieren die onderling hun vakantiewoningen verkopen) ‘stabiel’. De afgelopen drie jaar heeft deze markt normaal gefunctioneerd; alhoewel de gemiddelde prijs per verkochte vakantiewoning bij de Vakantie Makelaar wel iets is gedaald.
Minder positief is De Groot over het bedrijfsonderdeel dat zich richt op nieuwbouwprojecten. Deze marktgroep laat al sinds 2010 een daling zien. Dat komt overigens overeen met de algemene tendens in de markt.

Een algemeen overzicht uit het kadaster van het aantal transacties per maand in recreatief vastgoed (kenmerk wonen)
2008: 2.280 transacties (gem. 190 p mnd)
2009: 1.629 transacties (gem. 135 p mnd)
2010: 1.801 transacties (gem. 150 p mnd)
2011: 2.001 transacties (gem. 167 p mnd)
2012: 1.678 transacties (gem. 139 p mnd)
2013 tot 1-10: 1.459 transacties (gem. 145 p mnd)

Winst door betere samenwerking
De markt voor vakantiewoningen is door de crisis op sommige punten wel wat veranderd. De Groot noemt vooral de betere samenwerking tussen makelaars en projectontwikkelaars een punt waarop al veel slagen zijn gemaakt. De Groot: “Waar voorheen makelaars hun klanten vooral wezen op ‘eigen’ projecten is er nu een steeds betere samenwerking, waardoor ook projecten van anderen worden aangeboden. Die collegiale samenwerking functioneert alleen als er transparante afspraken kunnen worden gemaakt over vergoedingen. En dat gaat steeds beter. Uiteindelijk levert dat alle partijen; ook de klant, een meerwaarde op.”

renovatie van woningen op Resort Arcen
renovatie van woningen op Resort Arcen

Oplossing voor verouderde parken
De Groot noemt nog een segment waar op dit moment goede resultaten worden geboekt; de verouderde bungalowparken. Door die volledig te renoveren kan de huuropbrengst weer op peil worden gebracht en daarmee een rendabele bedrijfsvoering. De Vakantie Makelaar heeft inmiddels al met succes diverse make-overs achter de rug. In Nederland bijvoorbeeld het Resort Arcen. Overigens is renovatie op lang niet alle verouderde locaties een optie. De Groot: “We kijken wel naar het totaalplaatje en de kansen voor een park. Soms zit er niets anders op dan te adviseren om de oude huisjes af te breken en te kiezen voor nieuwbouw.”

Over Vakantie Makelaar
De Vakantiemakelaar bemiddelt in de verkoop van vakantiewoningen, en heeft ook de kennis in huis om een actieve rol te spelen bij de ontwikkeling en marketing van nieuwe projecten. Binnen makelaarstak worden drie deelmarkten onderscheiden:

  • – de particuliere markt van aan- en verkoop van vakantiewoningen
  • – het begeleiden van de verkoop van nieuwbouwprojecten
  • – de samenwerkingen/partnerschappen bij recreatieve projectontwikkeling

meer informatie: www.vakantiemakelaar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *