Kopiëren van paspoort in verblijfsrecreatie verboden

De wet eist dat eigenaren van nachtverblijven (zoals een hotel, camping, pension of bed & breakfast) de identiteit van hun gasten vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is echter – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden.

Gasten zijn dus verplicht hun identiteitsbewijs te laten zien. Maar een eigenaar is op grond van de wet niet verplicht om een kopie of scan te maken van het identiteitsbewijs. Bovendien mag de eigenaar het burgerservicenummer (BSN) dat op het identiteitsdocument staat niet registreren.

Wettelijk verplichte persoonsgegevens
Een aanbieder van verblijfsrecreatie moet op grond van het Wetboek van Strafrecht de volgende persoonsgegevens van de gast registreren:

  • naam;
  • beroep;
  • woonplaats;
  • het type identiteitsbewijs dat wordt getoond;
  • dag van aankomst;
  • dag van vertrek.

Het op grote schaal kopiëren of scannen van identiteitsdocumenten brengt risico’s met zich mee voor de persoonlijke levenssfeer van burgers, zoals identiteitsfraude. Mensen kunnen hiervan jarenlang financiële en maatschappelijke schade ondervinden. Om de regels te verduidelijken, heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) richtsnoeren opgesteld voor het overnemen van persoonsgegevens en het kopiëren/scannen van identiteitsdocumenten. De richtsnoeren bevatten ter illustratie veelvoorkomende situaties waarbij om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, zoals onder meer bij hotels en sportscholen. De richtsnoeren zijn op 12 juli in werking getreden.

Bron, en meer informatie: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *