Inwoners Vlaamse kunststeden staan positief tegenover toerisme

De inwoners van onze Vlaamse kunsteden staan positief tot zeer positief tegenover het toerisme. Ze zijn ook zeer fier op hun stad en laten dat graag merken aan de bezoekers. Toch vragen ze ook meer betrokkenheid bij het beleid. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Toerisme Vlaanderen in samenwerking met de toeristische diensten van Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven uitvoerde bij ruim 5 000 bewoners. De resultaten voor Brugge waren al eerder bekend, nu komen daar ook Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven bij.

Mechelen
Primeur voor Vlaanderen
Het is voor eerst dat er in Vlaanderen een dergelijk grootschalig onderzoek wordt uitgevoerd naar de perceptie en de houding van lokale bewoners ten opzichte van toerisme in hun stad. Toerisme Vlaanderen ondervroeg in samenwerking met de betrokken steden bijna 5 400 mensen van 18 jaar en ouder, representatief verdeeld naar geslacht, opleiding, leeftijd en deelgemeente of wijk.

Veel steun en fierheid
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld ongeveer driekwart van de bewoners het toerisme in hun stad nog altijd zeer genegen zijn en steunen. Slechts 4 à 5% betuigt toerisme geen steun, de overigen hebben een neutrale houding. 70 procent is van oordeel dat de voordelen van toerisme ruimschoots blijven opwegen tegen de nadelen. Ruim 85 procent vindt dat hun stad een toeristische bestemming moet blijven. Ruim 60 procent is zelfs bereid om inspanningen te leveren om hun stad op de toeristische kaart te houden. Tussen 7 en 8 op de 10 inwoners geven aan fier te zijn op hun stad. Een meerderheid van de bewoners helpt de toeristen graag verder en toont zich zo een uitstekende ambassadeur van zijn stad.

Liever kwaliteit dan kwantiteit
De inwoners van onze kunststeden willen graag nog meer individuele verblijfstoeristen zien. Zij verblijven doorgaans langer in de stad en willen graag meer beleven dan enkel de traditionele highlights. Groepstoeristen en cruisetoeristen zijn dan weer iets minder graag gezien.

Bedenkingen
Toch hebben de inwoners ook bedenkingen. 7 op 10 bewoners wensen betrokken te worden bij het toeristische beleid en 3 à 4 op 10 wenst meer betrokken worden dan vandaag het geval is. Over het algemeen zien de inwoners van onze kunststeden weinig negatieve impact op hun leven door het toerisme. Amper 10 procent van de bewoners van Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen nemen het woord ‘overlast’ in de mond, in Brugge is dat een minderheid van 1 op 4 bewoners.

Deeleconomieplatformen welkom
Opvallend: deeleconomieplatformen zoals AirBnB of gelijkaardige platformen lokken voorlopig weinig negatieve reacties uit bij de bewoners. Nog geen 1 op de 10 bewoners denkt dat toeristen die boeken via die platformen voor meer overlast zorgen. Toch is gemiddeld 20 procent van mening dat de platformen wonen in hun stad duurder maken.

Meer informatie (o.a. het hele onderzoek): www.toerismevlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *