Huisvesting arbeidsmigranten veroorzaakt groei permanente bewoning vakantieparken

Afgelopen week meldde het CBS dat er de afgelopen vijf jaar fors meer mensen permanent op een vakantiepark verblijven. Adviesbureau Ginder dook in de cijfers voor Gelderland en ontdekte dat de groei van het aantal inschrijvingen bij gemeenten vooral wordt veroorzaakt door de toename van het aantal arbeidsmigranten.

Zie ook: Bijna 60.000 mensen wonen permanent op een Nederlands vakantiepark

De provincie Gelderland is lijstaanvoerder op het gebied van inschrijvingen, in totaal zijn er ruim 10.000 mensen ingeschreven binnen de grootste provincie van ons land. Als we echter iets dieper de cijfers induiken, blijkt dat er een goede verklaring voor de stijging te geven is.

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde is de stijging binnen Gelderland minder fors: het aantal inschrijvingen steeg met 9%.  Kijken we dan ook nog naar de groei van het aantal inschrijvingen van migranten, dan blijkt er een hele goede verklaring te zijn voor de stijging.

Vooral meer mensen met een migratieachtergrond

Bij het analyseren van de ontwikkeling van inschrijvingen en migratieachtergrond vallen een paar zaken direct op. De inschrijvingen van mensen met een migratieachtergrond nemen sterk toe, terwijl die van mensen zonder migratieachtergrond afnemen. De groei in inschrijvingen op vakantieparken in Gelderland is dus voor het grootste deel toe te schrijven aan (tijdelijke) huisvesting voor arbeidsmigranten of vluchtelingen. In Nederland als geheel is een vergelijkbare trend zichtbaar, met dat verschil dat het aantal inschrijvingen van niet-migranten op vakantieparken landelijk gezien min of meer stabiel blijft. 

Oekraïne-effect?

Opvallend is de sterke groei van het aantal migranten medio 2022. Een logische reden hiervan is de toestroom van migranten naar Nederland door het einde van de corona pandemie. Ook de start van de Russische invasie in Oekraïne kan deze piek verklaren, maar uit de cijfers is niet te herleiden wat de herkomst van de migranten is. 

Bron en meer informatie: www.wijzijnginder.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *