HISWA/RECRON; Permanente bewoning op recreatieparken niet legaliseren!

Het plan van VVD en D66 om permanente bewoning op recreatieparken te legaliseren kan op weinig steun rekenen van de Nederlandse recreatiesector. Brancheorganisatie HISWA-RECRON is verrast door het proefballonnetje van de twee coalitiepartijen.

Zie ook: VVD en D66 willen permanente bewoning vakantiehuisjes toestaan

afbeelding van Monica Schröder via Pixabay

“Onze ondernemers staan voor een vitaal toeristisch recreatief product in Nederland, daar hoort permanente bewoning niet bij. Het plan druist ook rechtstreeks in tegen de afspraken die D66 minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met de sector heeft gemaakt” aldus Martin Maassen, plaatsvervangend directeur en binnen HISWA-RECRON verantwoordelijk voor leisure en recreatie.

De woningnood is hoog, en in hun zoektocht naar geschikt verblijf zoeken veel mensen een vakantiepark op, merkt ook branchevereniging HISWA-RECRON. “Zeker in het verleden kwam het voor dat gemeenten hun inwoners bewust naar een vakantiepark toestuurden bij gebrek aan woonruimte. Veel van deze mensen werden later gecriminaliseerd door diezelfde overheid. Tot zo ver klopt de analyse van de partijen” aldus Maassen. “Twee jaar geleden hebben we samen met Binnenlandse Zaken een actieagenda opgesteld om de sector verder te vitaliseren. Woonruimte is een groot onderdeel van deze afspraken. Het is aan gemeenten om genoeg woonruimte beschikbaar te stellen. Zeker ook na de decentralisatie, en de ambitie om ouderen langer thuis te laten wonen is deze noodzaak enorm gegroeid. Tegelijkertijd is het de verantwoordelijkheid van recreatieondernemers om een aantrekkelijk recreatief toeristisch product te leveren. De economische waarde van toerisme is in Nederland inmiddels twee keer zo groot als de landbouw. Dat is allemaal te danken aan onze hardwerkende ondernemers. Vermenging van doelgroepen, dus mensen die komen wonen en mensen die vakantie komen vieren, kan leiden tot afbreuk van dat mooie recreatieve product.”

Tegelijkertijd sluit de recreatiesector niet de ogen voor de maatschappelijke ontwikkelingen. Ondernemers van HISWA-RECRON zetten zich elk jaar in om een mooie vakantie te bieden aan alle gasten, of ze nu een kleine of grote portemonnee meebrengen. “Natuurlijk kan het voorkomen dat iemand door het bouwen van een huis, een scheiding, of andere zaken snel een tijdelijke woning nodig heeft. Op een vakantiepark kan iedereen nu al met een ontheffing van de gemeente, en toestemming van de ondernemer, voor kortere tijd wonen. Daar hebben de mensen het proefballonnetje van VVD en D66 niet voor nodig. Onze oproep aan de Kamer blijft dan ook dat we ons gezamenlijk inzetten voor voldoende woningvoorraad in Nederland, het decriminaliseren van mensen die nergens anders terecht kunnen, en het bouwen aan het prachtige recreatief toeristische product dat we in Nederland te bieden hebben.”

Bron: HISWA RECRON

Eén reactie

  1. Het gewauwel van de Recron komt neer op het bevuilen van andermans plaats om te voorkomen dat er aan hun eindeloos regenteus bewind een eind komt. De eigenaren van de bungalows hebben geen enkel belang meer om lid van de Recron te blijven. Waardoor er een vrijheid ontstaat die past bij het mogen wonen in een recreatiepark zonder een organisatie die alleen haar eigen belangen dient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *