HISWA Boat Show brengt voorkeuren watersporters in kaart

Nederlandse watersporters varen bij voorkeur in eigen land, verkiezen Friesland boven Zeeland als vaarlocatie en drinken aan boord het liefst een kop koffie. Dit blijkt uit een enquête van de HISWA Amsterdam Boat Show onder 1.600 watersporters. HISWA 2012 wordt van 6 tot en met 11 maart gehouden in Amsterdam RAI.

Varen in Friesland (foto: De Marekritte)

Het liefst een ‘bakkie leut’
Nederlandse watersporters kiezen ook bij slechte zomers voor varen in eigen land. Regen of niet, driekwart van de watersporters (75 procent) verkiest komende zomer de Nederlandse wateren nog steeds boven warmere oorden. De provincie Friesland is met voorsprong de favoriete vaarlocatie bij de vaderlandse watersporters. 34 procent vaart het liefst in ‘Fryslân’, gevolgd door Zeeland (20 procent) en Noord-Holland (11 procent). Koffie is het meest favoriete drankje op het water. Een kwart (24 procent) van de watersporters geeft aan het liefst een ‘bakkie leut’ te nuttigen aan boord, op de voet gevolgd door wijn (18 procent), frisdrank (16 procent) en bier (14 procent). Frisdrank is met ruim een kwart (27 procent) het meest favoriete drankje onder sport- en speedbootvaarders.

Aanmeren op moeilijke plekken
Ondanks het gemoedelijke karakter van watersport is zo nu en dan ook sprake van stress en irritatie. De grootste irritatie als het gaat om medewatersporters is het niet kennen van de regels en het bijbehorende slechte vaargedrag. 35 procent van de respondenten stoort zich hier het meest aan. Vooral de sport- en speedbootvaarders (43 procent) ergeren zich op dit gebied. Ook te hard varen (25 procent) en het overboord gooien van vuilnis (13 procent) zorgen voor de nodige irritatie. Zeilers zijn overigens het meest zorgeloos; 13 procent van de zeilers heeft geen irritaties op het water, tegenover 6 procent van de motorbootvaarders. Slechte weersomstandigheden (16 procent), terecht komen tussen beroepsvaart (12 procent) en aanmeren op moeilijke plekken (12 procent) veroorzaken de grootste stress op het water.

Alles op het gebied van watersport
De HISWA Amsterdam Boat Show, van 6 tot en met 11 maart in Amsterdam RAI, biedt alles op het gebied van watersport. Duizenden nautische artikelen en een uitgebreid assortiment zeil- en motorboten, sportboten en sloepen zijn op de beursvloer te bewonderen. Een aantal exposanten presenteert een Nederlandse primeur, nieuwe boten worden voor het eerst aan het Nederlandse publiek getoond en op accessoiregebied zijn er veel innovaties te zien. Voor het eerst is er de mogelijkheid om een proefvaart te maken in RAI-Haven. Ook voor gebruikte boten, kan men terecht op de HISWA. Daarnaast is er dit jaar weer een Onderhoudspaviljoen, dé plek om vragen te stellen aan professionals en producten uit te proberen en aan te schaffen. Snelheidsduivels zijn op hun plek in de Power Boat Zone en voor wie van duiken houdt kan voor het eerst dit jaar informatie inwinnen en demonstraties bekijken in het Duikpaviljoen.

Meer informatie is te vinden op www.hiswarai.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *