Herstel logiesaccommodaties zet door

Het CBS heeft de cijfers van de Nederlandse logiesaccommodaties in 2011 gepubliceerd. Daarin is een voortzetting van het herstel van het meerdaagse toerisme in Nederlandse logiesaccommodaties te zien. Het aantal gasten in logiesaccommodaties nam met 2,2 procent toe tot 30,7 miljoen, het aantal overnachtingen steeg licht met 0,6 procent tot 85,4 miljoen. Nederlanders bleven meer maar korter in eigen land.

CBS rapport: Toerisme in Nederland

Logiesaccommodaties worden in deze publicatie weer verder opgesplitst in de categorieën:

  • Hotels, pensions en jeugdaccommodaties
  • Huisjescomplexen
  • Kampeerterreinen
  • Groepsaccommodaties

Prima groei van buitenlandse gasten
Zo nam het aantal Nederlandse gasten licht toe met 1,3 procent tot 19,4 miljoen, het aantal overnachtingen nam echter met 0,8 procent af en kwam daarmee uit op 57,6 miljoen. Buitenlandse gasten kwamen met een groter aantal naar Nederland. Het aantal buitenlandse gasten nam met 3,8 procent toe tot 11,3 miljoen en hun overnachtingen met 3,5 procent tot 27,7 miljoen.

Afname overnachtingen Nederlandse gasten
Veranderingen waren het gevolg van een aantal ontwikkelingen. Zo heeft het herstel van de recessie zich voortgezet. Dat vertaalt zich vermoedelijk onder andere in een stijging van het aantal zakelijke overnachtingen in Nederlandse hotels. Ook lange vakanties in het buitenland lijken weer aantrekkelijker te worden. Dit verklaart vermoedelijk een afname van het aantal overnachtingen gemaakt door Nederlandse gasten en een stijging van het aantal buitenlandse gasten en hun overnachtingen.

Hotels profiteren het meest
De toename van het aantal gasten en overnachtingen gold in het bijzonder voor de hotels. De hotels zagen zowel het aantal gasten als overnachtingen met respectievelijk 3,4 en 2,6 procent stijgen.
Binnen de verblijfsrecreatie ging het minder goed. Het aantal gasten op de campings nam af met 1,7 procent tot 3,4 miljoen, en hun overnachtingen met 2,5 procent tot 18,8 miljoen. Ook de groepsaccommodaties kenden een daling van het aantal gasten en nachten. Zo nam het aantal gasten af tot 1,2 miljoen gasten en het aantal overnachtingen tot 3,4 miljoen.

Ook bungalowparken in de lift
De bungalowparken daarentegen kenden in 2011 een stijging van 3,8 procent in het aantal gasten, en 2,2 procent in het aantal nachten. Het totale aantal gasten dat in verblijfsaccommodaties verbleef, bleef daarmee opgeteld vrijwel ongewijzigd staan op 10,8 miljoen. Het aantal overnachtingen nam ten opzichte van 2010 af met 0,7 procent tot 50,8 miljoen.

Meer informatie en bestelen van het rapport: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *