Groepsaccommodaties zien steeds vaker gezinnen boeken

Groepsaccommodaties steeds vaker verhuurd aan (grotere) gezinnen, die op zoek zijn naar ruimte en veiligheid. Dat blijkt uit een analyse van Vakantieadressen.nl, het grootste platform voor groepsaccommodaties in Nederland.

Groepsaccommodaties in Nederland kunnen hun traditionele doelgroepen zoals families, vriendengroepen en scholen als gevolg van de coronamaatregelen niet meer ontvangen.

Ton Grooters van Vakantieadressen.nl ziet de gevolgen van de coronamaatregelen duidelijk terug in de bezoekersaantallen op zijn platform: “We begonnen dit jaar erg goed. In de eerste twee maanden van dit jaar hadden we 100% meer bezoekers op het platform ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.”

Na de persconferentie van premier Mark Rutte op 12 maart, waarin de premier de aanpak van de coronacrisis in Nederland aankondigde, kelderden de bezoekersaantallen van het online platform. De cijfers liegen er niet om: tussen 12 maart en 12 april daalden de bezoekersaantallen met 60% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal boekingen is in deze periode met 80% afgenomen.

Veel onzekerheid bij recreatieondernemers

Grooters noemt de onzekere toekomst de grootste zorg van de recreatieondernemers op dit moment: “Natuurlijk kan niemand vertellen wanneer deze crisis weer voorbij is. Wanneer mogen scholen en sportclubs weer op pad? En onder welke voorwaarden? Mag oma nog wel mee op familieweekend? Of komt er straks een leeftijdsgrens, waardoor senioren niet meer in groepen op vakantie mogen?” Allemaal vragen waar verhuurders in de groepsaccommodatiebranche mee zitten.

In de praktijk is de anderhalve meter afstand binnen een groepsaccommodatie nauwelijks uitvoerbaar. Luxe groepsaccommodaties beschikken veelal over kamers met eigen sanitair, dus dat maakt het enigszins makkelijker. De uitdaging zit in de gezamenlijke ruimte, waar het over het algemeen moeilijk is om anderhalve meter afstand te houden.

Eerste lichtpuntjes

Net als in andere deelsectoren van de recreatiesector, ziet Grooters sinds enkele dagen weer een kleine toename in het aantal zoekopdrachten en aanvragen op het platform. “Wij merken dat steeds meer Nederlanders weer een vakantie of weekendje weg aan het plannen zijn. De zomervakantie is op dit moment erg populair. Veelal gaat het om groepen die normaal naar het buitenland op vakantie gaan en er nu voor kiezen om een week in een groot vakantiehuis in Nederland te verblijven.”

Aangezien het verhuren aan groepen op dit moment niet mogelijk is, heeft Grooters gekeken op welke alternatieve wijze groepsaccommodaties – op de korte termijn – nog enige vorm van inkomsten kunnen genereren. “Een deel van de groepsaccommodaties bieden wij nu aan als vakantiehuis voor gezinnen, die op zoek zijn naar ruimte en veiligheid. Met name voor kleine groepsaccommodaties is dit een oplossing om de schade nog enigszins te beperken. Veel recreatieondernemers behalen namelijk een aanzienlijk deel van hun omzet in de maanden april t/m juni.”

Enkele kenmerken voor groepsaccommodaties

  • Het CBS heeft in Nederland 867 groepsaccommodaties geregistreerd. Volgens Grooters is die lijst niet compleet, omdat hij in zijn eigen database al meer dan 1000 locaties telt.
  • De voornaamste doelgroep bestaat uit families, vriendengroepen, scholen en verenigingen.
  • De meeste groepsaccommodaties bieden plaats aan 10 tot 40 personen en zijn gelegen in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant.
  • Luxe groepsaccommodaties voorzien van hotelkamers met eigen sanitair zijn de afgelopen jaren in opkomst. Nederlanders zijn namelijk steeds meer op zoek naar luxe, comfort en privacy.
  • De voornaamste inkomsten van groepsaccommodaties bestaan uit weekendverhuur, waarbij zo’n 35 tot 40 weekenden per jaar worden verhuurd.
  • Ook bedrijven huren steeds vaker een luxe inspirerende groepsaccommodatie in de natuur voor meerdaagse trainingen of zakelijke bijeenkomsten.

bron en meer informatie: www.vakantieadressen.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *