Goede zomer met sterke eindsprint voor Vlaamse kust

De toeristische sector aan de Vlaamse Kust is tevreden over het zomerseizoen. Dat laat promotie-organisatie Westtoer weten. Vanaf half juli is het echte hoogseizoen van start gegaan. De zomerzon zorgde voor meerdere piekdagen. Midden en eind augustus behoorden tot de beste zomerafsluiters van de voorbije jaren. De topper was de tweede helft van augustus met bijna twee miljoen dagtoeristen.

kustlocatie De Haan
kustlocatie De Haan
“De Kust blijft een stabiele topbestemming met een uniek aanbod voor een breed publiek”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Deze zomer reisden in totaal ruim zes miljoen dagtoeristen naar de Kust.

Meting met mobieltjes
De toeristische topper in juli was het weekend van 21 juli met in totaal 530.000 dagtoeristen. Het weekend van 15 augustus telde zo’n 540.000 dagtoeristen. Enkele topdagen behoren tot de beste van de voorbije jaren: 230.000 dagtoeristen op 15 augustus en 200.000 dagtoeristen op 14 augustus. De snelle barometer van Westtoer met mobiele telefoniedata van Proximus toont dat er ruim zes miljoen dagtoeristen aan de Kust waren in juli en augustus. De NMBS bracht deze zomer meer dan twee miljoen treinreizigers van en naar de Kust.

Meer zon
Deskundigen bevestigen dat de Kust meer uren zon telt dan het binnenland. Deze zomer is aan de Kust 558 uren zon gemeten. Dit is 94 uren meer dan vorig jaar. In Ukkel was dit 382 uren voor deze zomer. Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Voor binnen- en buitenlandse toeristen is de Kust een vertrouwde vakantieregio met een ‘thuisgevoel’. Ook het enthousiasme van de toeristische sector, de aandacht voor kwaliteit en de innovatie maken van de Kust een eigentijdse reisbestemming. Maar de Kust is meer dan ooit een vakantieregio voor de vier seizoenen. September en het najaar zijn evenzeer belangrijk voor het kusttoerisme”.

Hoge bezettingsgraad hotels
De hotelsector spreekt van topmaanden met een bezetting van circa 95 procent in zowat elk weekend. De gemiddelde bezetting voor de twee maanden bedraagt 80 à 85 procent. Na de goede zomer zijn de mindere resultaten van het voorjaar weggewerkt zijn. Ook de hotelsector onderlijnt dat het kusttoerisme zich meer en meer toespitst op de vier seizoenen.

Campings kenden en valse start
De tevreden kustcampings noteerden meerdere topweekends. Enkel de wisselvallige zomerstart in juli speelde de sector wat parten. Opvallende trend is het groter aantal Belgische kampeerders. Er wordt meer en meer last-minute geboekt wanneer goed weer voorspeld wordt. De kampeersector onderlijnt het belang van een apart kustweerbericht.

Invloed op 2017
Bij de vakantiewoningen zorgde het schitterende zomerweer voor een inhaalbeweging na de mindere (vooraf)boekingen van het voorjaar. De sector benadrukt dat een vakantiewoning ook als last minute kan geboekt worden. Het uitstekende zomerweer is wel een goede basis bij de boekingen voor volgend jaar. De bezetting in huurvakantiewoningen werd ook ruim gecompenseerd door grote aanwezigheid van de tweede verblijvers aan de Kust.

Meer informatie: www.dekust.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *