Faillissementen blijven horeca teisteren

Tegen de trend in is het aantal faillissementen in de horeca in de eerste vier maanden van 2014 opnieuw gestegen. Er gingen vooral meer hotels bankroet.

hotel-roomHet totale aantal bedrijven en instellingen dat failliet werd verklaard daalde in de periode januari tot en met april 18 procent tot 3470. In deze laatste maand deed zich een lichte kentering voor. Terwijl het aantal faillissementen vanaf september vorig jaar gestaag afnam, was er in april ten opzichte van maart sprake van een stijging met 31 procent tot 1037.

In de eerste vier maanden daalde het aantal faillissementen in veruit de meeste sectoren. De horeca vormde een uitzondering. Binnen deze branche gingen twaalf procent (178) meer bedrijven en instellingen over de kop. Volgens kenners is er sprake van een na-ijleffect. ‘Mede door het mooie weer, is de gemiddelde omzet in de eerste maanden van dit jaar gestegen. Maar tot eind vorig jaar zat de sector flink in de min. Daardoor is bij de meeste bedrijven het vet van de botten verdwenen. Dit is veel bedrijven opgebroken,’ zegt Frank Meeuwsen, senior consultant bij onderzoeksbureau Foodstep.

Opmerkelijk is de stijging van het aantal failliete hotels. In de periode tot en met april legden 18 hotels het loodje tegen 11 in de overeenkomstige periode vorig jaar. Meeuwsen wijt die toename mede aan de prijzenslag binnen deze deelsector. ‘Hotels buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en goedkope arrangementen. Dat heeft de winstmarges flink onder druk gezet.’

Op provinciaal niveau gingen vooral in Zeeland minder bedrijven en andere organisaties op de fles. Flevoland deed het beduidend minder goed. Terwijl de meeste provincies dalingen lieten zien, bleef het aantal faillissementen in Flevoland nagenoeg onveranderd.

Bron: www.faillissementsdossier.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *