Eerst minder maar in de zomer juist meer Nederlandse gasten in toeristische accommodaties

De coronacrisis had ook effect op de verblijfsrecreatie in Nederland. Het CBS bekeek de boekingen van Nederlanders in eigen land in 2020 en constateerde ups (de zomer) en downs (het voorjaar)

EuroParcs Poort van Amsterdam

In het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal Nederlandse gasten in hotels, kampeerterreinen, huisjesterreinen en groepsaccommodaties met 60 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, toen nog sprake was van een recordjaar. In april 2020 kwam de sector zelfs bijna geheel tot stilstand met een afname van Nederlandse gasten van iets meer dan 90 procent ten opzichte van april 2019. Op sommige plekken, zoals in Zeeland, gingen de logiesaccommodaties zelfs voor enige tijd dicht. In mei en juni was er enig herstel, maar ook in juni ontvingen toeristische accommodaties slechts twee derde van het aantal Nederlandse gasten van een jaar eerder.

In de zomer was er een kentering. Nederlanders gingen weer met vakantie, maar veel vaker in eigen land. In juli tot en met september steeg het aantal overnachtingen door Nederlanders in eigen land dan ook juist uit boven die van voorgaande jaren. In de laatste maanden van 2020 was het aantal overnachtingen weer vergelijkbaar met het aantal van vorig jaar. Het aantal overnachtingen laat hetzelfde beeld zien als het aantal gasten. Overigens bleven de buitenlandse gasten grotendeels weg, zodat het voor de Nederlandse toerisme-industrie allesbehalve een goed jaar was. Met name Amsterdam had (heeft) het zwaar met het gebrek aan buitenlandse toeristen. In de eerste twee maanden van 2021 waren er minder overnachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar, in maart 2021 was het aantal overnachtingen ongeveer gelijk aan dat in maart 2020.

Bron en meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *