Economische omstandigheden spelen tweede woningmarkt in de kaart

Dalende vastgoedprijzen en een lage spaarrente spelen de aankoop van een tweede huis in de kaart. Dat blijkt uit een onderzoek door Second Home international onder bezoekers van deze 2e woningenbeurs in het najaar van 2013. Daaruit bleek verder dat steeds meer bezitters van een tweede woning op termijn kiezen voor verhuur.

secondhome maart 14 02Ruim 51,4% van de bezoekers geeft aan dat de huidige economische ontwikkelingen van invloed zijn op de keuze tot de aanschaf van een tweede woning. Het overige aandeel(48,6%) geeft aan dat zij grotendeels financieel onafhankelijk zijn en zich weinig laten beïnvloeden door externe factoren. Daarbij is onder andere de behoefte voor de aanschaf van een tweede woning groter dan financiële beperkingen. Door de huidige politieke en economische ontwikkelingen is dit volgens de bezoekers aan de beurs het juiste moment om een tweede woning aan te schaffen.

Daling vastgoedprijzen               
Belangrijke factoren die het koopproces beïnvloeden zijn de lage vastgoedprijzen, de dalende spaarrentes, financiële onzekerheden en regeringsmaatregelen. Gezien de prijsdalingen liggen de prijsniveaus van vastgoed zeer laag. Woningen die eerst onbetaalbaar leken liggen nu ineens op een aantrekkelijk prijsniveau.

Dalende spaarrentes   
Door de dalende spaarrentes gaan de Nederlandse kopers op zoek naar rendabelere mogelijkheden voor hun spaargeld. Door de huidige vastgoedprijzen lijkt dit het juiste moment om te investeren in een tweede woning. Bij een stijging van de vastgoedprijzen neemt de waarde van de investering toe. Een investering in een tweede woning wordt hierin als een waardevaste investering gezien.

Waarom een tweede woning?               
De bezoekers aan de beurs zijn specifiek op zoek naar de aankoop van een tweede woning. Ruim 87% van de bezoekers is op zoek naar een tweede woning voor eigen gebruik en daarnaast rendementsverhuur. Slechts 6,5% is geïnteresseerd in de aankoop van een woning voor enkel rendementsverhuur. Daarnaast zijn er nog altijd bezoekers op zoek naar een woning om Nederland te verlaten(6,5%). Hierin is de beurs een middel waarin men zich breed kan oriënteren en laten informeren over het emigreren naar het buitenland.

Steeds meer verhuur
Veel Nederlanders die een tweede huis kopen doen dat in eerste instantie voor eigen gebruik. Na verloop van tijd zwicht echter twee derde toch voor de aantrekkelijke extra inkomsten die de verhuurmogelijkheden van de woning met zich meebrengen. De meesten verhuren via een verhuurorganisatie, dus hoeven niets zelf te doen. Anderen hebben een eigen website of adverteren bij een advertentieplatform zoals Micazu.nl of Marktplaats. Ook de groep toekomstige kopers die zou willen verhuren, hoewel aanvankelijk dus klein in omvang, zou deze middelen hiervoor willen inzetten.

Meer informatie:
Second Home beurs (28 – 30 maart in de jaarbeurs Utrecht)

Eén reactie

  1. Als u eigenaar bent van een tweede woning dan is http://www.tweedewoningruil.nl misschien iets voor U.

    Zo haal je nog meer rendement uit uw vakantiehuis en kunt u goedkoop op vakantie of een weekendje weg.

    Deze website lijkt mij een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *