Vlaamse overheid investeert in toegankelijkheid en duurzaamheid vakantiehuizen

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois investeert via Toerisme Vlaanderen ruim 1,2 miljoen euro in 49 infrastructuurprojecten in Vlaanderen. Het gaat om 46 jeugdverblijven, 2 sociaal-toeristische verblijven voor volwassenen en 1 erkende sociaal-toeristische camping. In het kader van ‘Toerisme voor Allen’ wordt deze subsidie aangewend voor nieuwbouw, verbouwingswerken, renovatie of allerlei verbeteringswerken op vlak van toegankelijkheid, brandveiligheid of duurzaamheid.

“Met deze eerste subsidieronde van 2012 wil ik de kwaliteit van het bestaand logiesaanbod verhogen”, aldus minister Bourgeois. “Jongeren op bivak, klasuitstap of groepsreis moeten immers in veilige, toegankelijke, comfortabele en duurzame vakantiehuizen kunnen overnachten,” legt de minister uit. “In opvallend veel dossiers zijn investeringen gepland op het vlak van duurzaamheid. Heel wat uitbaters willen minder energie verbruiken. En dat is ook belangrijk voor de gasten, want de energieprijs heeft een directe weerslag op de prijs die zij betalen voor hun verblijf.”

Ook moderniseringswerken, investeringen in brandveiligheid en in kindvriendelijke maatregelen komen vaak terug in de goedgekeurde dossiers. In september dit jaar volgt een tweede subsidieronde, waarbij de dossiers van nieuwbouwprojecten aan bod komen.

Niet alleen jeugdlogies mochten op een subsidie rekenen. Ook twee vakantiehuizen voor volwassenen en een sociaal-toeristische camping ontvangen een infrastructuursubsidie.

De subsidiebedragen variëren naargelang de projecten en uitgevoerde werken. Enkele voorbeelden:

  •   50.938 € voor moderniseringswerken aan het Jeugdheem Korendries in Geraardsbergen. Daar wordt een bestaand lokaal omgebouwd tot nieuwe sanitaire voorzieningen. Op de plaats waar het oude sanitair zich bevond, zal een nieuw lokaal opgericht worden.
  •  119.990 € voor moderniserings-, brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken aan De Oesterput in Oostende. De daglokalen, keuken, sanitair, dak zijn aan een opfrissing toe. In een eerste fase worden de sanitaire voorzieningen aangepakt en wordt brandbeveiliging geïnstalleerd.
  •  21.743 € voor aanpassingswerken aan het Ontmoetingshuis Den Tris in Beringen. Het centrum zal geluidswerende en beveiligende panelen plaatsen op de perceelgrens, tussen een nieuwe woonwijk en het jeugdverblijf, zodat spelende kinderen de speelweide te allen tijde kunnen gebruiken.
  •  187.864 € voor moderniseringswerken aan het Sporta-centrum in Westerlo. Hier wordt Blok B grondig gerenoveerd: onder andere vloerbekleding, dakvensters, sanitair en elektriciteit worden vernieuwd.
  •  33.241 € voor renovatiewerken aan het jeugdverblijf van de chiromeisjes Kapelle-op-den-Bos. Tijdens deze tweede renovatiefase wordt de keuken van het jeugdverblijf aangepakt.

Meer informatie: www.geertbourgeois.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *