Nederlandse hotelmarkt blijft groeien

Horwath HTL heeft in samenwerking met ABN AMRO de Dutch City Hotel Index 2018 opgesteld. Het is een index die aan de hand van zes categorieën laat zien welke steden met minimaal drie hotels met meer dan 100 kamers het beste presteren op het gebied van hotel investeringsklimaat. Amsterdam voert de ranglijst aan.

  • Utrecht staat op de tweede plaats. Er is de laatste jaren bijzonder weinig bijgekomen. Utrecht heeft een relatief hoge pijplijn: er zullen de aankomende jaren circa 2.000 nieuwe kamers ontwikkeld. Met name de centrum locaties lijken aantrekkelijk te zijn voor investeerders.
  • Rotterdam staat derde, het aanbod daar is behoorlijk gegroeid de laatste jaren en dat is goed geabsorbeerd waardoor de hotelmarkt een bredere en stabielere basis heeft gekregen.
  • Den Haag blijft met een rustige en stabiele groei op de vierde plaats.
  • Na de ‘grote vier’ steden zijn er goede investeringsmogelijkheden in Haarlemmermeer, Almere, Leiden en Eindhoven. Dat zijn plaatsen waar de economie harder groeit dan landelijk, en een aantrekkelijke pijplijn is van nieuwe hotels.
de zes beoordelingscategorieën

Beoordeling op basis van 6 criteria
Voor de aantrekkelijkheid voor investeerders is gekeken naar zes variabelen: de hotelmarkt (bezettingsgraden en kamerprijzen), het aanbod en de pijplijn, economie, vastgoed, demografie en duurzaamheid. Scores zijn gegeven voor een aantal kenmerken op deze variabelen. Dat leidt tot de volgende ranking:

Rank Stad Index
1 Amsterdam 183
2 Utrecht 168
3 Rotterdam 165
4 Den Haag 161
5 Almere 160
6 Haarlemmermeer 160
7 Leiden 154
8 Eindhoven 153
9 Enschede 151
10 Groningen 145
11 Haarlem 143
12 Maastricht 137
13 Noordwijk 130
14 Amersfoort 107

Meer informatie: www.horwathhtl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *