Consumentenbond: Helft vakantiehuisjes is vies

Vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Onderzoekers troffen veelvuldig stof, haren, schimmel, beestjes, druipsporen en vlekken op muren en matrassen aan. Net als poepbacteriën.

Mystery-onderzoekers van de Consumentenbond boekten op 30 vakantieparken verspreid over Nederland een huisje en beoordeelden de schoonmaak. Na een visuele inspectie, waarbij ook een uv-lamp werd gebruikt die onder andere sporen van urine, bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt, bleken 14 huisjes niet schoon genoeg. Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies.

Poepbacterie
De onderzoekers namen ook microbiologische monsters van de douchevloer of badkuip, wc-bril, deurklink, wastafelkraan, eettafel en aanrecht, en lieten die in een laboratorium testen op (hoeveelheid) bacteriën. In bijna de helft van de woningen werd de bacterie E. coli aangetroffen. E. coli is een bacterie die voorkomt in de darmen van mensen en dieren en staat bekend als de poepbacterie. In 4 huisjes zaten opvallend veel bacteriën op opvallend veel plekken. De huisjes stonden op Landal Miggelenberg, Center Parcs de Huttenheugte, Hogenboom Bungalowpark & Villapark Familyland en Vakantiepark de Groene Heuvels (ten tijde van het onderzoek nog onderdeel van Hogenboom). Het gaat daar nota bene het vaakste mis op het aanrecht. Bij slechts 7 van de 30 onderzochte huisjes was bij geen enkel monster het aantal bacteriën te groot.

Vieste huisjes
De onderzochte huisjes van Roompot Aquadelta en Vakantiepark de Groene Heuvels waren op het oog het viest. Bij Roompot Aquadelta was vooral de badkamer erg vies: veel stof, kalk en schimmel en er kropen beestjes in de badkuip. Ook troffen de onderzoekers poepbacteriën aan in de badkuip. Bij het huisje van Vakantiepark de Groene Heuvels scoorde vooral de keuken slecht. Daar lagen kruimels in de keukenkastjes, voelden de deurtjes plakkerig aan en omschrijft de mystery-onderzoeker de eettafel als ‘nogal ranzig’. En ook hier poepbacteriën: op de eettafel en het aanrecht.

Reacties Landal, Roompot en CenterParcs
In aanloop naar deze consumentenbond publicatie probeerde Roompot via een kort geding de publicatie tegen te houden.  Roompot – tevens eigenaar van Hogenboom– zegt zich niet te herkennen in de uitkomsten van de test.

Landal belooft beterschap: “We zijn geschrokken van de uitkomsten, we nemen dit heel serieus. Want uiteindelijk telt maar 1 ding, dat is een schone bungalow voor een fijne vakantie. Het onderzoek biedt ons aanknopingspunten om de schoonmaak verder te verbeteren. We kijken nu naar waar we in de huidige aanpak mogelijkheden zien om verder te verbeteren. Dat kan zijn in de werkwijze, in de materialen of in de controles,” aldus Jeroen Mol, operationeel directeur van Landal GreenParks.

Ook Center Parcs geeft aan de uitslagen van de tests serieus te nemen en belooft maatregelen.

Op het forum van de consumentenbond wordt inmiddels al volop gereageerd op het artikel

Eén reactie

  1. Vieze huisjes, hoe zit het?

    Hartelijk dank aan de Consumentenbond voor de publicatie van
    het onderzoek naar de hygiëne op bungalowparken in Nederland.
    Zo wordt het duidelijk of het ergens schoon is, of niet.

    Even back to the basics.

    Als ik naar het toilet ga, dan was ik daarna mijn handen maar
    direct daarna het toilet ontsmetten, dat doe ik niet.
    Als ik in de ochtend in bad ga, dan ga ik mijn badkemer
    daarna niet direct ontsmetten.
    Als ik ga koken in de keuken, dan zorg ik dat mijn keuken
    erna weer smetteloos uitziet, maar ontsmetten doe ik niet.

    Maak ik nooit iets schoon dan? Natuurlijk wel, maar
    niet iedere dag, u wel?

    De schoonmaakmedewerk(st)ers doen binnen de beschikbare
    tijd hun uiterste best om de bungalow schoon te maken.
    Soms krijgen ze vanuit de opdrachtgever te weinig tijd en
    moeten ze een 6 of 8-persoons huisje met 1 of heel soms met
    2 medewerkers schoonmaken, binnen 2 uur.
    Ja, u leest het goed, binnen 2 uur.

    Ik krijg dat niet voor elkaar, binnen 2 uur mijn huis
    schoonmaken, stofzuigen, stof afnemen, ramen zemen,
    toiletten schoonmaken, badkamer ontsmetten…. U wel?

    Natuurlijk is verbetering nodig en moeten de ketens de hand
    in eigen boezem steken, maar de schoonmaakteams de
    schuld geven, dat willen wij toch niet: Nope!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *