Bungalowparken steeds actiever op de groepenmarkt

CBS cijfers voor de groepsaccommodaties laten een grote teruggang zien van zowel het aantal accommodaties als het aantal groepsvakanties t.o.v. het jaar 2000. Uit navraag bij het CBS bleek dat de grote bungalows binnen bungalowparken niet worden toegerekend aan groepsaccommodaties, maar aan vakantieparken. De ondergrens van 20 bedden zorgt voor een beperking in de statistieken. Hoe staat de markt er dus werkelijk voor?

Cijfers van het CBS

  • Het aantal logiesaccommodaties nam af van 758 in april 2000, naar 691 in april 2012 (- 9%)
  • Het aantal slaapplaatsen in logiesaccommodaties nam in deze periode af met 12% tot 45.765.
  • Het totaal aantal overnachtingen in groepsaccommodaties liep terug van 3.711.100 in 2000 naar 3.374.700 in 2011 (-9%)

De definitie van groepsaccommodaties volgens het CBS: “Een accommodatie met ten minste twintig slaapplaatsen die logies overwegend aan personen in groepsverband (geen gezinsverband zijnde) verstrekt, met slaapgelegenheid in kamers, zalen, huisjes, tenthuisjes, appartementen en / of tenten, die gasten mogelijk met ‘vreemden’ moeten delen.

Op dit moment is het CBS bezig met een herziening van de statistiek. Dit houdt o.a. in dat ook de kleinere accommodaties in kaart worden gebracht.

Weinig 20+ accomodaties
In tegenstelling tot de sombere CBS cijfers laten bungalowparken juist weten dat de grotere accommodaties goede bezettingsresultaten boeken. Uit navraag bij het CBS bleek dat alleen de 20+ accommodaties op bungalowparken worden meegeteld bij de categorie ‘groepsaccommodaties’ in de statistieken.  Het aantal 20+ accommodaties is op de Nederlandse parken nog relatief beperkt. Center Parcs heeft geen huisje voor méér dan 20 personen (grootste = 16 personen), Landal komt tot 6 accommodaties en de Roompot / Hogenboom groep heeft 8 grote (20+) groepsaccommodaties op de website vermeld.

Groepen als doelgroep
Toch hebben de bungalowparken de groepenmarkt duidelijk wel als doelgroep in het vizier. Vaak boeken groepen meerdere huisjes, met daarbij één groter huisje als centrale ontmoetingsplek.
Bij Landal heet het concept ‘reuniebungalow’, waarbij één bungalow geheel is omgetoverd tot één hele grote huiskamer met grote keuken. De aangrenzende bungalows dienen als slaapverblijf.
Met het programma ‘GetTogether’ richt  Center Parcs zich op groepen vanaf 10 personen. Er worden speciale groepsactiviteiten gehouden en er zijn speciale cottages voor grote groepen. De groep krijgt de beschikking over een Personal Planner die het regelwerk op zich neemt en leuke tips geeft.

Traditionele groepsaccommodaties
Op de website van vakantieadressen.nl wordt de bezetting van bijna 1000 ‘traditionele’ groepsaccommodaties per week bijgehouden. De afgelopen jaren is er een lichte teruggang waarneembaar in de bezetting. In 2010 stonden de accommodaties 30% van de tijd leeg; in 2011 was dit percentage toegenomen naar 32%. Ook de cijfers voor de eerste drie maanden van 2012 blijven tot nu toe achter bij de bezetting van 2011.  Ton Grooters, beheerder van deze website, constateert uit de cijfers ook dat er in deze sector steeds later wordt geboekt.

Grooters schetst in zijn artikel ‘bespaar op je provisiekosten‘, de situatie voor de markt van groepsaccommodaties in 2012: “Vooral de ‘eurocrisis’ maakt het voor groepsaccommodaties het er niet gemakkelijker op. Een weekendje weg met een groep wordt eerder geannuleerd dan de eigen vakantie met het gezin. Daarnaast zijn er in het oosten van Nederland de laatste 2 jaar vele groepsaccommodaties bijgebouwd. In april 2012 had de provincie Brabant had  70 aanvragen onder handen om een groepsaccommodatie te mogen beginnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *