Belgen kiezen vaker voor een vakantie dicht bij huis

Door de onzekere situatie in vele delen van de wereld, kiezen Belgen vaker voor een vakantie dicht bij huis. Dat meldt de Vakantiesalon Antwerpen, die op 21 januari van start gaat. Toch ‘vergeten’ toeristen rampen uit het verleden ook weer relatief snel, waardoor toeristische bestemmingen vooral op de korte termijn last van hebben van de onrust.

vakantiesalon vlaanderen2Volgens een studie van de World Travel & Tourism Council is de impact van de terreuraanslagen op het toerisme in New York en Madrid beperkt gebleven. Een paar maanden na de feit en waren de bezoekerscijfers weer op het niveau van voor de aanslagen. Bij natuurrampen duurt het ongeveer twee jaar vooraleer het toerisme opnieuw aanzwengelt. Dat New York en Madrid zich vlug herpakt hebben, heeft met het positieve imago van die steden te maken. Reizigers
laten zich niet ontmoedigen door terreurdreiging. Ook Parijs zal een populaire bestemming blijven.

Toch staan niet alle seinen op rood voor de ‘vliegvakanties naar de zon en verre bestemmingen’. De lage brandstofprijzen zorgen er voor de vliegtuigreizen relatief goedkoop zijn.  Daarnaast zorgt de grote capaciteit op sommige vluchtroutes voor nog lagere prijzen.

Dichtbijvakanties
Naast klassiekers als een weekendje Ardennen, Parijs of Londen is het opvallend hoe populair vakanties in Nederland en Duitsland geworden zijn bij Belgische vakantiegangers. Beide landen danken hun groeicijfers aan het toenemende goede imago, de veelzijdigheid en de kwaliteit van het aanbod. Nederland en de Waalse provincies zijn met grote stands aanwezig op het Antwerpse Vakantiesalon en beklemtonen de vele fietsmogelijkheden. De lijst met Nederlandse standhouders is bijzonder uitgebreid en we zien ook diverse provincies en bedrijven die niet op de Vakantiebeurs in Utrecht present zijn. w.o. een grote stand van Landal GreenParks

Profiel van de Belgische toerist
Wanneer Belgen op reis gaan, waarderen ze, meer dan andere Europeanen, de kwaliteit van logies en andere toeristische voorzieningen. (Dat bleek ook al uit de blog van Karin Veldhuizen / Watersportcamping Heeg) Volgens een recente studie van reisverzekeraar Europ Assistance geeft een gemiddeld Belgisch gezin € 2.375 uit aan vakanties. Het budget is bij Vlamingen en Franstaligen ongeveer hetzelfde, maar Vlamingen houden vaker een tweede of derde vakantie. De hoge uitgaven voor vakanties en de sterke participatiegraad zijn redenen waarom reisorganisaties graag op het Antwerpse Vakantiesalon aanwezig willen zijn.

Het Vakantiesalon Vlaanderen vindt van 21 tot 25 januari plaats in de hallen van Antwerp Expo in Antwerpen.

Meer informatie:  www.vakantiesalon-vlaanderen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *