Architectenweb netwerkevent rond ontwerp vakantieparken

Op allerlei plekken in Nederland worden nieuwe vakantieparken en nieuwe ensembles van vakantiewoningen gerealiseerd. Op donderdag 15 juni 2017 zoomt Architectenweb in een netwerkevent in op deze onderbelichte opgave. Sprekers op dit event zijn architect Jeroen van Mechelen (Studio JVM), ontwikkelaar Yoeri Kambier (Roompot Projects) en architect Jan-Paul Bron (Zeelenberg Architectuur).

Villa-vakantiewoning Punt West (Zeelenberg)
Waar vakantieparken ooit ontworpen werden als ideale uitvalsbasis om de bestaande natuur in te trekken, daar worden ze tegenwoordig veelal ook ingezet om nieuwe natuur te ontwikkelen. De vakantieparken nemen zo niet alleen ruimte in, maar voegen vooral ook natuurlijke ruimte toe. Nieuw bos, nieuw water, nieuwe duinen… overal wordt samen met nieuwe vakantieparken ook nieuwe natuur ontwikkeld.

Tegelijkertijd heeft de vakantiewoning zich ontwikkeld van eenvoudige en kleine huisvesting tot volwaardige woning voorzien van alle luxe. Soms nog wel compact qua opzet, maar steeds vaker ook zeer ruim. Ideaal om voor korte of langere perioden de hectiek van de stedelijke omgeving te ontvluchten.

Bij de vakantieparken die momenteel in Nederland ontwikkeld worden, zijn de vakantiewoningen meestal niet meer in bezit van de beheerder van het park, maar zijn ze in particulier eigendom. Ze zijn zeer populair als twee woningen of zelfs als hoofdverblijf. Het verschil tussen de reguliere woonomgeving en het vakantiepark lijkt zo langzaam kleiner te worden.

Eigentijdse architectuur en aanleg van nieuwe natuur
In het netwerkevent rond het ontwerp van vakantieparken wordt ingezoomd op het ontwerp van de parken en de individuele woningen. Welke opgaven spelen hier? Welke ontwikkelingen zijn er? Wat kunnen we hiervan leren voor de reguliere woonomgeving?

Architect Jeroen van Mechelen van Studio JVM trapt het event af met een korte lezing over het ontwerp dat hij maakte voor een ensemble van vakantiewoningen op Texel. Met een slimme indeling en oriëntatie lijken de woningen veel ruimer dan ze werkelijk zijn. Ook bewijst Van Mechelen dat vakantiegevoel en minimalisme elkaar niet uitsluiten.

Misschien wel de meest succesvolle ontwikkelaar van nieuwe vakantieparken is Roompot, dat momenteel zes projecten ontwikkelt. In zijn lezing gaat Youri Kambier, directeur van Roompot Projects, dieper in op de benadering van het bedrijf. Hij zal ingaan op enkele sleutelprojecten uit het verleden en via actuele projecten vooruit kijken naar de toekomst.

Als het om het ontwerp van vakantieparken gaat geeft Zeelenberg Architectuur nu al enkele decennia de toon aan in ons land. Het ontwerp voor Port Zélande, een vakantiepark als een Zuid-Frans vissersdorp, maakte de weg vrij voor een zorgvuldige traditionalistische architectuur, die al snel een regionale kleur kreeg. Zelf is Zeelenberg Architectuur inmiddels vele stappen verder en ontwerpt het nu bijvoorbeeld eigentijdse, maar toch typisch Zeeuwse woningen in Zeeland. Bij Punt West, inmiddels afgerond, en Brouwerseiland, nog in ontwikkeling, wordt de aanleg van vakantieparken gecombineerd met de aanleg van nieuwe natuur. Daarbij moet Brouwerseiland de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer een impuls geven.

Het netwerkevent rond het ontwerp van vakantieparken vindt plaats op donderdag 15 juni 2017 in de Architecten Showroom Amsterdam (Pedro de Medinalaan 1, Amsterdam).

Meer informatie (o.a. programma + inschrijven): www.architectenweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *