ANWB campinginspecteurs gaan weer op pad

Behalve vakantiegangers gaan ook de ANWB campinginspecteurs weer op pad. Zij beoordelen campings in heel Europa. Van megacampings met vijf sterren en alle voorzieningen tot kleine natuurcampings met minder dan veertig plekken. De informatie wordt gebruikt in de ANWB campinggidsen, op anwb.nl/camping en in de ANWB Kamperen app en helpt kampeerders bij het kiezen van hun bestemming.

inspecteur anwbOm een goed beeld van de campings te krijgen laat de ANWB campinginspecteurs door heel Europa reizen. Dit zijn ervaren kampeerders met een speciale opleiding en jaarlijkse bijscholing.

Voorzieningen én kwaliteit
Tijdens hun controle van de campings beoordelen de inspecteurs vijf hoofdonderdelen: sanitair, terrein, shops en horeca, zwemmen en recreatie. Daarbij kijken de inspecteurs vooral naar de kwaliteit: is het schoon, hoe is de staat van het onderhoud en is het comfortabel. Daarnaast kijken ze naar de hoeveelheid voorzieningen. Zijn er genoeg douches voor de omvang van de camping en is het zwembad groot genoeg om de campinggasten kwijt te kunnen.

Ook beoordeelt de campinginspecteur de kwaliteit en de grootte van de standplaatsen. Zit je beschut of sta je in de volle zon en kun je tent of caravan behoorlijk kwijt of zijn de standplaatsen krap. Verder kijkt de campinginspecteur naar de campingwinkel, horeca en sport- en speelvoorzieningen op de camping. Dat alles om de kampeerder en zo goed mogelijk beeld te geven van de camping, want de keuze voor de juiste camping kan bepalend zijn voor een geslaagde vakantie.

Sanitair
Uit onderzoek weet de ANWB dat kampeerders het sanitair heel belangrijk vinden. Daarom is daar veel aandacht voor. De inspecteur brengt alle gebouwen met sanitair in kaart en bepaalt of dit in verhouding staat tot de omvang van het terrein. Hij kijkt of ze goed worden schoongehouden en of er voldoende verlichting is. Voor de eindscore van een camping tellen sanitair en terrein voor 65% mee en de onderdelen shops en horeca, zwemmen en ontspanning samen voor 35%.

Eindscore in sterren
De ANWB geeft de eindscore van een camping weer in sterren. Het maximaal haalbare is vijf sterren en er zijn ook halve sterren mogelijk. Het aantal sterren hangt af van hoe het sanitair, het terrein, shops en horeca, zwemvoorzieningen en recreatie worden gewaardeerd.

Kwaliteit is voor iedereen anders
Overigens is niet elke kampeerder het beste af met een vijf-sterren camping. Rustzoekers beleven vaak meer plezier aan een kleine drie-sterren camping met weinig voorzieningen maar wel goed sanitair, terwijl gezinnen met kinderen vaak kiezen op basis van zwembad en animatie. Ook dit soort informatie blijkt uit de ANWB campinginspecties.
ANWB campinginspecties zijn onafhankelijk. De ANWB vindt onafhankelijke inspecties van groot belang voor haar leden, de kampeerders die op basis van de ANWB campinggidsen, site en apps hun vakantiebestemming zoeken.

Bron: persbericht ANWB kamperen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *