Airbnb ziet groei in bijzondere accommodaties en rurale bestemmingen

Airbnb zag gedurende de coronacrisis een verschuiving in het zoekgedrag van haar klanten. Vooral het landelijk gebied en kleinere dorpen en steden werden populairder. Opvallend is ook de groeiende vraag naar bijzondere accommodaties.

De trend naar meer overnachtingen in het landelijk gebied (rural travel) was overigens al een tijdje gaande bij Airbnb. In 2015 was het marktaandeel van dit segment nog 10%. In 2021 is dat gegroeid naar 22%. In sommige landen is de groei zelfs nog extremer. (in Europa: Frankrijk (45%), Groot Brittannië (48%) )

In Nederland hebben vooral groene omgevingen en kustgebieden een groei laten zien. Zo bleken Putten en Otterlo (voor verblijven nabij het nationale park de Veluwe), Zeeland en Zandvoort afgelopen zomer erg populair. Deze bestemmingen zagen de grootste stijging in zoekopdrachten voor zomerreizen door Nederlandse gebruikers.

Waar de groepssamenstelling voor citytrips vaak bestond uit twee personen, ziet Airbnb bij de rurale locaties opvallend vaak gezinnen uit de grote steden die op zoek zijn naar een rustige en veilige omgeving.

Unieke accommodaties zeer in trek

Van hutten en boerderijen tot schuren, cijfers van Airbnb tonen aan dat Nederlanders op zoek zijn naar eigenzinnige verblijfplaatsen in eigen land deze zomer. Veel van deze bestemmingen zijn te vinden buiten de populaire toeristengebieden. Het valt Airbnb op dat daarmee een accommodatie de keuze voor een bestemming in hoge mate kan beïnvloeden. Dat biedt kansen voor het spreiden van toerisme.

Meest gezochte unieke accommodaties via Airbnb in Nederland

  • Hut
  • Boot
  • Boerderij
  • Schuur
  • Boomhut

Goede start voor nieuwe aanbieders

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het Hosten van hun unieke verblijf, verwacht Airbnb een reisopleving zoals nog nooit eerder gezien. Het platform heeft het gemakkelijk gemaakt voor iedereen die wil verhuren en wil profiteren van de komende reisgolf. De helft van de nieuwe accommodaties die begin 2021 toegevoegd werden, kregen binnen vier dagen al een reserveringsaanvraag binnen. De gemiddelde jaarlijkse verdiensten per host die ten minste één gast had verwelkomd, bedroeg 8095 euro.

Meer informatie: Airbnb rapport on Travel en Living

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *