Airbnb aan de kust; Disruptief of nieuw marketingkanaal?

Tot nu toe is er vooral aandacht geweest voor de opkomst van Airbnb in de grote steden. In een themapublicatie van Kenniscentrum Kusttoerisme, Hogeschool Zeeland en Hotelschool Den Haag wordt naar de impact van Airbnb voor de Nederlandse kustregio gekeken. Volgens 75% van de kustgemeenten trekt Airbnb nieuwe bezoekers, maar wie deze nieuwe bezoekers zijn is voor gemeenten nog onbekend.

Airbnb gast anders?
In grote lijnen kunnen veel gemeenten weinig onderscheid ontdekken tussen gasten van Airbnb en andere kanalen. “Zoals eerder aangegeven geeft een deel van de geïnterviewden aan dat Airbnb-gasten aan de kust voornamelijk afkomstig zijn uit Duitsland, net als de gasten van de reguliere accommodaties, in die zin is er weinig verschil met de reguliere toeristen.”
In een scriptie van Leonore Verhaak komt een verhuurder aan het woord, die spreekt over de verschillen tussen reguliere boekers en Airbnb gasten. Volgens deze manager zijn Airbnb-gasten jonge trendy mensen die graag de buurt verkennen, mensen willen ontmoeten en advies vragen over waar zij kunnen eten en typisch lokale belevenissen kunnen ervaren. Een ander verschil is dat de Airbnb-gast volgens verhuurders van Airbnb-accommodaties, korter verblijft dan de ‘reguliere’ gast. Zo geeft een huurder aan door het korte verblijf ook minder eisen te stellen aan de accommodatie. Daarnaast boekt men via Airbnb ook vaker lastminute.

Disruptie of nieuw marketingkanaal?
Voor veel ondernemers is Airbnb een extra marketingkanaal. Voorheen kende de kust al heel wat particuliere verhuur onder de naam ‘zimmer frei’ of ‘bed and breakfast’. Op de website van Airbnb worden inmiddels ook steeds meer vakantiehuisjes op bungalowparken aangeboden. Een van de geïnterviewden uit de scriptie van Verhaak noemt het gemak van boekingen via Airbnb en de relatief lage provisie t.o.v. sites als booking.com als argument om ook aan Airbnb deel te nemen. Volgens de kustgemeenten bestaat ruim 60% van het aanbod op Airbnb uit accommodaties met reeds een verblijfsrecreatieve functie.

Meer informatie: Themapublicatie Airbnb aan de kust, door Kenniscentrum Kusttoerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *