Als de hypotheekrente (gedeeltelijk) wordt afgeschaft, dan heeft dat een prijsverhogend effect op recreatiewoningen. Dat is de analyse van Cees Swank van Refin, financieel specialist in de recreatiemarkt. Ook de permanente bewoning van recreatiewoningen wordt daardoor aannemelijker, omdat Nederland op dit gebied nog een buitenbeentje is in Europa. Een analyse:
De hypotheekrenteaftrek
Als de aftrek van hypotheekrente verdwijnt (op termijn), dan zal er geen onderscheid meer zijn in rente die betaald wordt op een recreatiewoning of de eerste woning. Over het algemeen genomen hebben recreatiewoningen lagere prijzen. Daardoor zal de vraag naar deze woningen, zeker met een permanente woonbestemming, gaan stijgen.
Een andere tendens, die met name in stedelijke gebieden kan ontstaan, is dat de keuze komt te liggen op kleinere woningen op de locatie waar men werkt, in combinatie met een tweede woning voor recreatie en ontspanning. Dit fenomeen kent men al langer in de Scandinavische landen, Frankrijk en Duitsland. In het huidige fiscale regime is in deze optie de rente uitsluitend aftrekbaar op de hoofdwoning. Bij het vervallen van de hypotheekrenteaftrek is de optie voor een andere verdeling van het budget tussen werkwoningen en recreatiewoning financieel interessanter geworden. Immers, de keuze is dan aantrekkelijk om in een duur stedelijk gebied een kleine woning aan te houden, en de luxe te verplaatsen naar stillere en goedkopere regio’s.
Permanente bewoning recreatiewoningen
Als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt, dan vervalt ook één van de gronden voor het onderscheid tussen eerste en tweede woningen. Het is dan niet langer meer houdbaar dat recreatiewoningen, die voldoen aan vastgestelde kwalificaties, niet permanent bewoond mogen worden. Met de huidige prijzen van 1e woningen is voor veel woningzoekenden een eigen woning onbetaalbaar; zeker als ook de hypotheekrente verdwijnt. Voor een deel van deze groep is uitwijken naar recreatiewoningen dan een mogelijke oplossing.
Conclusie
Als de recreatiewoningen eveneens gebruikt gaan worden voor permanente bewoning dan zal dat zorgen voor een grotere vraag en daarmee ook gepaard gaande hogere prijzen. De vraag en het aanbod en de gebruikers zullen veranderen. Het zal de markt voor recreatiewoningen zeker in beweging brengen, en een impuls geven aan de verblijfsrecreatieve sector in Nederland.
Over de auteur
Cees Swank is financieel specialist in de recreatiesector en werkt voor Refin financieringen. Swank is ruim 30 jaar werkzaam geweest voor de ING en heeft zich ook daar met financiering in de recreatiesector beziggehouden. In dit artikel zijn o.a. een voorbeeldberekening en een analyse van de Europese situatie weggelaten. Voor een uitgebreidere analyse kunt u contact opnemen met dhr. Swank via e-mail: cees@refin.nl
Meer informatie: www.refin.nl
3 reacties
Een impuls kan het zeker geven , laten we opassen nu weer over ”waardevermeerdering” te praten , de nu al onstane geschiedenis leert ons dat dat een vieze bijsmaak heeft en nog meer zal hebben. Enige afschrijving op vastgoed in de toekomst zal meer voor de hand liggen , en zo hoort het ook.
Mee eens: de term waardevermeerdering zorgt voor veel problemen. Laten we ons daar nu niet steeds op focussen. Voorlopig zijn er nog erg veel huiseigenaren die hun woning (dreigen te) moeten verlaten. Wij staan per 1 juni met ons gezin van 5 op straat. Alle ontwikkelingen die misschien wel iets positiefs als gevolg kunnen hebben, hebben voor ons geen zin meer. Dat ons huis in waarde is verminderd en door de handhavingsprocedure van onze gemeente (Baarle nassau) samen met de recessie onverkoopbaar is geworden is ons inmiddels om het even. Wat veel erger is, is dat een willekeurig clubje mensen zonder ook maar enig affiniteit met dit onderwerp er voor zorgt dat ik op 1 juni failliet ben met drie kinderen terwijl ik een huis bezit dat op eigen grond staat. De Dutch Dream? Nederland is helemaal gek geworden! En wij maar werken en belasting betalen. Het wordt voor mij echt tijd om SBS6 te bellen.
De term “waardevermeerdering” zorgt in mijn optiek niet voor problemen. Wat voor problemen zorgt is het feit dat anticiperen op waardevermeerdering en de daarmee veelal gecombineerde hebzucht uiteindelijk leidt tot problemen als er waardevermindering optreedt. In normaal nederlands: je moet kopen wat je kan betalen en voldoende anticiperen op risico’s.