Sportkliniek op Texel aantrekkelijk voor bewoners en toeristen

NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) adviseert om op Texel een sportkliniek te ontwikkelen. Daarmee wordt voldaan aan de zorgvraag van de eilandbewoners en het biedt meteen ook kansen voor nieuwe vormen van toerisme. We vroegen ook wellnessexpert Marlies Sobczak naar haar visie op deze ontwikkeling.

Zorg op een eiland
Texel verwacht de komende jaren een groeiende groep oudere bewoners die meer zorg nodig hebben. Voor hen wil men het aantrekkelijker maken om specialistische zorg op het eiland aan te bieden. Daarmee zou ook de ouder wordende vaste toeristische bezoeker aan het eiland bediend kunnen worden. Een trouwe Texelganger moet ook als hij een chronische ziekte krijgt toerist op Texel kunnen blijven, vindt de gemeente. En ook de vergrijzende eilanders moeten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Het NIVEL bracht de mogelijkheden en meningen op het eiland in kaart. Daarbij is naar voren gekomen dat een sportkliniek, waar de behandelingen van sporters gecombineerd kunnen worden met revalidatie en begeleiding van bewoners, lijkt wenselijk en haalbaar. “We hebben er bij alle opties op gelet dat het mes aan twee kanten snijdt, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de bevolking. Die wil ook graag oud worden op het eiland”. De gedachte is om bestaande zorgboerderijen en aangepast accommodaties uit te breiden. Ook kunnen de dagopvang voor oudere gasten en de thuiszorg voor toeristen worden uitgebreid.

Meer informatie: www.nivel.nl

wellnessindeling (klik voor vergroting)
wellnessindeling (klik voor vergroting)

Inspelen op wellnesskansen
Marlies Sobczak is als wellnessexpert nauw betrokken bij ontwikkelingen in de markt waarbij toerisme, wellness en zorg elkaar raken: “Je ziet de markt is sterk in ontwikkeling. Vergrijzing is een serieus onderwerp voor de bewoner en de gast. Begrijpelijk dat er allerlei initiatieven ontstaan die inspelen op de wens naar een nieuw leefconcept. Sport en bewegen zijn heel gerichte middelen om bij te dragen aan het welzijn van mensen. Iedereen die zich richt op een vitale levensstijl komt uit bij bewegen. In het wellnesskwadrant van het NBTC neemt bewegen dan ook een belangrijke plaats in. Sport is een ideaal middel om in te zetten voor maatschappelijke doelstellingen. Voor de gemeente Texel is het een nieuwe uitdaging serieus na te gaan op welke wijze innovatie op de toeristische markt verwezenlijkt kan worden door nieuwe verbindingen te leggen met de toeristische sector.”.

Meer informatie: www.sobczak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *