Nederlander steeds preutser? Opkomst badkledingdagen in de sauna

De sauna is bedoeld om naakt te gebruiken. Dat weet iedereen en in Finland, het land waar de sauna oorspronkelijk vandaan komt, is niemand te vinden die daar anders over denkt. In Nederland zijn er verschillende saunabedrijven en uitgebreide wellnessresorts te vinden die het saunapubliek een “textielloze” omgeving bieden waarbij men bloot van de sauna gebruik maakt. Maar langzaam komt hier verandering in en worden er steeds meer badkledingdagen aangeboden. De conclusie zou kunnen zijn dat Nederland steeds preutser wordt en steeds meer mensen badkleding meenemen bij hun dagje wellness.

badkleding saunaEen aantal jaren geleden is de Zwaluwhoeve als één van de grotere wellnessresorts met twee badkledingdagen per maand begonnen. Bedrijven zoals Sanadome en Thermae2000 deden dat van oorsprong al, maar voor de Zwaluwhoeve als echt textielloos saunabedrijf was dit een unicum. Dinsdag was daarvoor meest aangewezen dag omdat het dan rustigst was en het experiment op deze dag het minst kwaad kon. De reacties onder het saunapubliek logen er niet om en ook de Nederlandse Sauna Vereniging was er niet over te spreken. Sauna hoorde in hun ogen uitsluitend bloot gebruikt te worden.

De badkledingdagen van de Zwaluwhoeve sloegen echter aan en daarom werd snel daarna iedere dinsdag tot badkledingdag bestempeld. Inmiddels zijn badkledingdagen in de wellnessbranche niet weg te denken en bieden veel andere vertroetelpaleizen, bijvoorbeeld Elysium of de Veluwse Bron ook badkledingdagen. Elysium heeft recent besloten extra badkledingdagen te bieden en ook bij de Veluwse Bron kan iedereen vanaf deze zomer elke dinsdag met een zwembroek of bikini terecht. Nieuw is dat de Zwaluwhoeve heeft aangekondigd vanaf 2 november voortaan ook op iedere eerste zondag van de maand een badkledingdag aan te bieden. Ook deze stap zal de nodige reuring opleveren want geen enkel saunabedrijf heeft het ooit aangedurfd met badkledingdagen de sprong naar het weekend te wagen.

De stap die de Zwaluwhoeve maakt zal waarschijnlijk weer de discussie aanwakkeren over het gebruik van de sauna. Traditioneel saunapubliek zal opmerken dat dit niet is zoals sauna bedoeld is en dat het onhygiënisch is. Gert van der Steen van de Zwaluwhoeve zegt deze reacties te begrijpen: “Vanuit de Nederlandse Sauna Vereniging is in het verleden altijd verkondigd dat badkledingdagen onhygiënisch zouden zijn om de ontwikkeling van badkledingdagen af te remmen puur omdat de sauna uit Finland altijd bloot gebruikt werd. Maar nog nooit is aangetoond dat het gebruik van de sauna met badkleding daadwerkelijk minder hygiënisch is.”

Maar is de conclusie dan dat we steeds preutser worden in Nederland? “We zien dat we met badkledingdagen een doelgroep bedienen van mensen die anders nooit gekomen waren. Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of omdat het naakt als onplezierig ervaren wordt. En omdat steeds meer consumenten een dagje wellness ontdekt hebben, is het logisch dat deze specifieke doelgroep ook toeneemt.”, zo licht Van der Steen toe.

Nederland lijkt dus niet preutser te worden, maar badkledingdagen worden wel steeds meer gewild. Het experiment dat de Zwaluwhoeve vanaf november uitvoert door ook in het weekend badkledingdagen te organiseren zal waarschijnlijk geen windeieren leggen. “We merken dat ongeveer 10% van onze gasten na één of meerdere badkledingdagen door gaat naar de textielloze dagen omdat men zich realiseert dat haast iedereen van sauna naar sauna in een badjas rondloopt en het bloot dus reuze meevalt.”, aldus de voorlichter van de Zwaluwhoeve. Commerciële belangen spelen dus een rol bij deze badkledingdagen. Nu de herfst voor de deur staat en de dagen kouder gaan worden, houden de saunabedrijven ook op deze manier de schoorsteen van de saunakachel rokend.

Bron: bericht International Wellness Resorts

4 reacties

  1. Badkledingdag in een sauna. Eigenlijk te gek voor woorden. Het is niet hygiënisch, het voelt niet fijn en het hoort niet. Ik vind dat hier een eind aan moet komen. Dadelijk zijn de gewone dagen in de minderheid. Dat mag toch niet gebeuren.

  2. Wat mensen doen, moeten ze zelf weten en het is nog niet zo ver dat er alleen maar badkleding dagen zijn. Het trieste is echter dat straks badkleding in de sauna de norm wordt en dat je met een scheef oog wordt aangekeken als je voor de traditionele blote sauna kiest.

    Wat vergeten wordt is dat, naast de aantoonbare betere hygiëne, bloot publiek per definitie een meer geciviliseerd publiek is. (Die enkele persoon uitgezonderd, die het bloot zijn verkeerd uitlegt. Maar goed, die kan in een gecontroleerde omgeving als een sauna snel zijn boeltje pakken.) En rust is toch een belangrijk aspect in een wellness omgeving.

    Hoop dan ook dat geklede sauna inderdaad slechts een tussenfase is naar de traditionele sauna, zoals wordt gezegd. Geloof er echter, eerlijk gezegd, weinig van. Voor velen zal de drempel toch echt te groot zijn en door die badkleding dagen is er ook geen enkele reden meer om die drempel te nemen.

  3. Aangezien er steeds meer swingers en andere viezerikken en gluurders rondlopen hebben wij sinds een jaar ook de voorkeur voor badkleding dagen.
    Helaas merkten wij steeds meer(mannen) op die enkel interesse hadden voor het vrouwelijke geslacht. In de sauna zittend naast een ander stel werd ons een voorstel gedaan om te gaan swingen??
    Ben helemaal over op badkleding dagen. Die doelgroep komt tenminste niet voor dit soort activiteiten!!

  4. Ik ga al jaren naar de beperkte badkleding dagen,heerlijk ontspannen zonder gegluur of gerommel onder een handdoek terwijl een jonge knul zijn ogen niet af kon houden van een mede naakte welness gaste.
    ( dit was inbegrepen in ons arrangement in klein Vink waar sauna ZONDER badkleding is)
    Ik ben niet PREUTS maar geniet ook na deze ervaring meer van de ontspannen sfeer MET badkleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *