Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen.

leefstijlen fietsers

Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag. In een nieuwe factsheet staan de resultaten van de koppeling gebundeld. Nuttige informatie die handvatten geeft voor gerichte productontwikkeling of het bepalen van een marketingstrategie.

Fietsgedrag per leefstijl

Gekeken is naar fietsgedrag binnen de zeven leefstijlgroepen. Zo hebben Harmoniezoekers veel behoefte aan bankjes en picknickplaatsen. Gebruiken Plezierzoekers weinig routebeschrijvingen en stappen Verbindingszoekers graag af om iets te bezoeken. Voor elke Leefstijl staan circa zes opvallende punten uitgelicht. Ook maakt de factsheet duidelijk hoe de vertegenwoordiging is van verschillende groepen binnen een bepaalde leefstijl. Bijvoorbeeld: LF-routes zijn populairder dan gemiddeld bij Stijlzoekers; 19% van de LF-gebruikers is een Stijlzoeker, terwijl 16% van de Nederlanders tot deze groep behoort. Avontuurzoekers kiezen relatief vaak voor een trektocht; 17% van de trektochtfietsers heeft deze leefstijl, terwijl 11% van Nederlanders Avontuurzoeker is. 

Concreet aan de slag

Directeur Eric Nijland van het Fietsplatform: “Met de informatie uit de factsheet kunnen partijen uit de vrijetijdssector concreet aan de slag. Bijvoorbeeld bij het bepalen van een marketingstrategie, maar ook bij de productontwikkeling. In de factsheet staan twee voorbeelden van aanbiedingen passend bij een leefstijl en bij de vertegenwoordiging daarbinnen van de verschillende groepen fietsers.”

Fietsvakantieonderzoek

Bron voor de factsheet is het Fietsvakantieonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd door Kien Onderzoek. Monica Wagenaar van De Afdeling Onderzoek legt uit: “We hebben de postcodes van respondenten van dit onderzoek verrijkt met behulp van Leefstijlvinder.nl. Zo konden we bepalen welke Leisure Leefstijlen binnen een specifieke groep over- of ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van het gemiddelde voor Nederland. Hierbij is gekeken naar verschillende type fietsers: recreatieve fietsers, fietsers die een fietsstandplaatsvakantie ondernemen, trektochtfietsers en gebruikers van LF-routes.”

Factsheet

Eric Nijland is blij met de factsheet: “Het is een mooie aanvulling op onderzoeksgegevens die het Fietsplatform als kennis- en informatiepunt deelt. Onlangs verscheen ook onze de factsheet Recreatief fietsen Nederland. Daarin staan cijfers uit verschillende onderzoeken uit 2021 en 2022. Van de waardering van het recreatief fietsen tot het aantal fietsvakanties. En van het aantal Nederlanders dat fietst voor het plezier tot het type fiets waarop men fietst.”

Meer informatie: Factsheet fietsen en leisure leefstijlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *