Zuid-Holland krijgt een Avatarbos

Donderdagmiddag 29 maart om 14.30 uur vindt de feestelijke opening plaats van het Avatarbos. Dit bos is geïnspireerd op virtuele natuurbeleving en ontworpen naar ideeën van jongeren. De manier waarop jongeren de natuur beleven wordt in toenemende mate beïnvloed door de virtuele werkelijkheid van films en computerspellen.

Levend meubilair (foto: stichting wAarde)

De scheiding tussen real life en virtual reality vervaagt en dat zal, vroeg of laat, zijn weerslag hebben op natuurbeleid. In een uniek samenwerkingsverband met ‘Hollywood’ speelt de Nederlandse natuurbeweging hier op in.
Ruim 100 jongeren, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, die in de directe omgeving van het bos wonen, zullen de 29ste maart met enig ceremonieel de laatste bomen planten, een landschapskunstwerk onthullen en ‘levend meubilair’ in vorm vlechten. Voor de media en alle aanwezigen wordt een nadere toelichting gegeven op achtergrond, inrichting en toekomstplannen van het Avatarbos.

Het Avatarbos wordt gerealiseerd in het Bentwoud, gelegen tussen Rijnwoude/Zoetermeer en Waddinxveen/Boskoop. Het onderscheidt zich door de aanwezigheid van droomplekken, zwerfpaden, landschapskunst en levend meubilair.
Initiatiefnemer Thomas van Slobbe: “De inrichting van het bos is gebaseerd op honderden straatinterviews, kroeggesprekken en discussies in buurthuizen en op schoolpleinen, waarin jongeren hun ideeën over reële én virtuele natuur konden uiten. Tevens hebben we een analyse gemaakt van natuurbeleving door jongeren in computergames, mede op basis van internetfora en diepteinterviews. Veel van de voorstellen zijn op ecologisch verantwoorde wijze in het inrichtingsplan verwerkt.“ (Zie ook www.avatarbos.nl )

Het Avatarbos is integraal onderdeel van het Bentwoud dat momenteel door Dienst Landelijk Gebied (in opdracht van de provincie Zuid-Holland) wordt gerealiseerd en vervolgens door Staatsbosbeheer zal worden beheerd. Uiteindelijk wordt het Bentwoud een grootschalig bos- en recreatiegebied. (Voor meer informatie hierover www.bentwoud.nl)

Geïnspireerd door Avatar-regisseur James Cameron, heeft 20th Century Fox Home Entertainment vanaf het begin bijgedragen aan de ontwikkeling en realisatie van het Avatarbos. De aankondiging van het Nederlandse Avatarbos heeft internationaal, tot in Australië, media-aandacht gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *