Staatsbosbeheer opent eerste Buitencentrum nieuwe stijl in Nijverdal

Het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, dat afgelopen vrijdag werd geopend, is het visitekaartje van Staatsbosbeheer (SBB) voor een nieuwe generatie Buitencentra. Groene organisaties en lokale (recreatie)ondernemers werken onder één dak samen om mensen natuurbeleving, informatie en service te bieden. Geheel afgestemd op de hedendaagse wensen van bezoekers.

bezoekerscentrum De Paarse Poort interieur De Paarse Poort

 

Kostendekkende exploitatie
Waar in het verleden de overheid alle kosten voor haar rekening nam, moet SBB tegenwoordig zelf zorgen voor een kostendekkende exploitatie. Dat is van grote invloed op de manier waarop Staatsbosbeheer omgaat met de voorzieningen in natuurgebieden, die niet meer per definitie gratis worden aangeboden. Ook wordt er meer naar samenwerking en synergie gezocht met externe partijen. In het geval van de Sallandse Heuvelrug heeft o.a. de sterrenwacht met planetarium een prominente plek gekregen. De horeca is uitbesteed aan een lokale ondernemer, die ook het nabijgelegen restaurant hotel restaurant Dalzicht exploiteert.
Het Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug omvat verder o.a. nog een winkeltje en drie multifunctionele ruimtes die geschikt zijn voor vergaderingen, lezingen, filmvoorstellingen en trainingen. Deze drie ruimtes kunnen eventueel worden omgevormd tot één grote ruimte.
De investeringen in de upgrade van het bezoekerscentrum + voorzieningen in het gebied kwamen uit op 3,7 miljoen Euro. Daarvan is 2/3 gefinancierd met subsidies (vooral door de provincie Overijssel). Een investering van 1,2 miljoen is door SBB zelf gedaan en moet via de exploitatie worden terugverdiend. (zie ook artikel over de financiering van De Paarse Poort.)

Buitencentrum
Als we naar de bezoekersaantallen kijken, dan doet Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, met jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers, niet onder voor een groot attractiepark. Het bezoekerscentrum werd vorig jaar 120.000 keer bezocht en de bescheiden ambitie is om dit aantal te laten groeien naar 150.000. Het Buitencentrum ziet zichzelf als de uitvalsbasis voor ontmoeting, verwondering en natuurbeleving. Het centrum biedt bezoekers activiteiten, exposities en informatie. Buiten smelt de aantrekkelijke entree samen met de natuur, er zijn fiets- en wandelpaden aangelegd en er is een Speelbospad voor kinderen.

Nieuwe formule
Staatsbosbeheer kent 9 Buitencentra in Nederland die elk aan de poort van de mooiste natuurgebieden liggen die ons land rijk is. Het zijn dé pleisterplaatsen waar Staatsbosbeheer bezoekers welkom heet. Alle Buitencentra worden momenteel in een nieuw jasje gestoken. De eerstvolgende Buitencentra die worden aangepakt zijn De Oostvaardersplassen en Almeerderhout.

Meer informatie:
www.paarsepoort.nl
Website met Buitencentra van Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *