Staatsbosbeheer op zoek naar financiering voor ruiterpaden

Staatsbosbeheer gaat in samenwerking met de paardensportbond KNHS de invoer van een buitenrijpas voor paardensporters onderzoeken. Door verandering in de overheidsfinanciering voor recreatieve voorzieningen in de natuur is het onderhoud van ruiterpaden niet meer gedekt.

ruiterpadenHet onderzoek richt zich op mogelijke oplossingen, zoals door de invoer van een buitenrijpas die aansluit bij de wensen en behoeften van ruiters. De resultaten van het onderzoek worden in april verwacht. Dan wordt ook meer duidelijk over de verdere invulling. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Motivaction. Alle leden van de KNHS krijgen eind januari / begin februari een uitnodiging om mee te doen. Ook proberen we ruiters die niet aangesloten zijn bij de KNHS te bereiken. Beide organisaties hechten veel waarde aan het behoud van de buitenritten in de natuur in Nederland.

Betalen voor een buitenrit is niet nieuw, diverse natuurbeheerders hebben al in specifieke gebieden een tarief voor ruiters. De buitenrijpas moet ervoor zorgen dat paardensporters in heel Nederland op goed onderhouden ruiter- en menpaden terecht kunnen. Het buiten rijden in de natuur is een groot goed onder ruiters, waarbij het weer en het terrein altijd een eigen dynamiek en nieuwe uitdagingen met zich mee brengen. De voorzieningen brengen echter specifiek onderhoud met zich mee, van de speciale paden en parkeerplekken voor trailers tot bruggen die geschikt zijn voor betreding te paard. Staatsbosbeheer wil deze voorzieningen dus graag blijven bieden. Bijkomend voordeel is dat via de Buitenrijpas vraag en aanbod beter op elkaar aan kunnen sluiten.

De opbrengsten van de nieuwe buitenrijpas komen rechtstreeks ten goede aan het onderhoud van ruiter- en menpaden. Staatsbosbeheer en de KNHS willen met de Buitenrijpas buiten rijden blijven garanderen en samen met ruiters vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Het is de wens om toe te werken naar een landelijke buitenrijpas voor de gehele groene sector.

Bron: persbericht Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *