Smartphone opent nieuwe kansen voor natuurbeleving van kinderen

De smartphone of tablet zorgt er voor dat kinderen (ook op vakantie) steeds langer op de bank blijven hangen. Deze nieuwe technologie kan ook worden ingezet om kinderen tot actie aan te sporen.  ‘Met je smartphone het bos in’ is het eerste boek dat een link legt tussen kinderen, natuur, onderwijs en technologie. Journaliste en auteur Jolanda Pikkaart schreef dit boek als inspiratiebron voor kinderen, ouders, het onderwijs en andere natuurliefhebbers.

boek smartphone in het bos
cover van het boek

Kinderen zijn dagelijks met een tablet of smartphone in de weer, om te gamen, te whatsappen of om social media te bezoeken. Dat kun je erg vinden, maar je kunt technologie ook op een positieve manier inzetten. Hoe? Stuur kinderen met smartphone of tablet naar buiten en wakker zo weer hun interesse voor de natuur aan. Speel een natuurgame, volg een gps-tocht of gebruik die vogelapp en daarna kan de smartphone weer de tas in. Want de hele tijd naar dat scherm kijken is natuurlijk niet de bedoeling.

Schepnetje
Vroeger gingen kinderen met een schepnetje de sloot verkennen. Nu verklappen slootjes al hun geheimen als je ook een digitale (onderwater)camera, gps en Google Earth inzet. En zo zijn er eindeloos veel ideeën. Maak met je smartphone een foto van een vogel, het geluid neem je op en een speciale app determineert welke soort je hoort en ziet. Of plaats een schaal met slakken onder een documentcamera: nu kruipen de slakken ineens over het digibord in de klas. Zo breng je de natuur de school binnen.

Onmiddellijk op pad
Wat ‘Met je smartphone het bos in’ zo aantrekkelijk maakt, voor jong en oud, ouder en leerkracht, zijn de vele praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal die je als kind, leerkracht of ouder kunt benutten. Voor onderwijsgevenden biedt het boek zelfs concrete lesideeën om nieuwe media in te zetten binnen het natuuronderwijs. Aangestoken door de illustraties en foto’s van kinderen in de natuur en de korte interviews met boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten over hun ervaringen met techniek in de natuur, wil je onmiddellijk zelf op pad. Dus pak die smartphone en ga naar buiten.

Maand proberen voor scholen
Voor scholen is er een speciale inspiratiebox met daarin smartphones en ander materiaal die scholen een maand lang kunnen uitproberen in de natuur. Hun ervaringen en het beeldmateriaal komen op de bijbehorende site. Aan alles is gedacht om het voor leerkrachten gemakkelijk te maken om met het materiaal te werken. Ook komt er een wedstrijd voor scholen over hun ideeën over ‘Met je smartphone het bos in’ in de toekomst.

‘Met je smartphone het bos in’ verschijnt op 12 maart, tijdens de Boomfeestdag van Staatsbosbeheer. Het boek is geschreven door Jolanda Pikkaart, die als journaliste artikelen schrijft en onder de naam Natuurkind blogt. Het boek verschijnt bij uitgeverij LezenLerenDelen in de reeks BoekTweePuntNul. Het is te koop in de boekhandel en is online te bestellen via de webshop van LezenLerenDelen http://www.lezenlerendelen.nl/webshop/boektweepuntnul.html Het ebook volgt later dit jaar.

Meer informatie: www.metjesmartphonehetbosin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *