RivierPark Maasvallei richt zich op sportieve en natuurminnende toerist

Na een indrukwekkende herstructurering, waarbij 4,5 miljoen vrachtwagens aan grond werd verzet, gaat RivierPark Maasvallei komend weekend officieel open voor publiek. Er is, naast natuurontwikkeling, ook nadrukkelijk gekozen voor toeristische ontwikkeling en profilering van dit grensgebied tussen Nederland en België.

cover_ontdekkingskaartSnoer van Maasdorpjes
“De rivier met zijn nieuw ontsloten natuurgebieden en een snoer van aantrekkelijke Maasdorpjes, zowel op de Vlaamse als op de Nederlandse oever, vormen samen dé voornaamste troef van het RivierPark”, zegt de voorzitter van de Stuurgroep van het project RivierPark Maasvallei, de Limburgse gedeputeerde van Toerisme en Cultuur Igor Philtjens.
“In de Maasdorpjes vindt de bezoeker de ’couleur locale’, het cultuurhistorisch erfgoed van het platteland en charmante historische kernen.”

Langs Vlaamse zijde is het toeristisch aanbod de voorbije jaren erg verruimd: fluisterboten, stilsloepen, kampeervlotten, een themafietsroute doorheen het Snoer van Maasdorpjes, wandel- en struinroutes, de instandhouding van de veerpontjes, een uniforme huisstijl qua landschapsinrichting, de ontsluiting van bijzondere plekjes, infoborden en straatmeubilair. Zo ontwikkelt het RivierPark Maasvallei zich niet alleen tot een belangrijke ecologische hoofdweg maar ook tot een toeristische topper.

Unieke samenwerking, nu ook over de grenzen heen
Het Maasland, waarvan het RivierPark Maasvallei deel uitmaakt, is één van de meest populaire fietsregio’s van Vlaanderen (jaarlijks meer dan 700 000 fietsers). Ook steeds meer wandelaars, vogelliefhebbers, kajakkers en vissers ontdekken deze streek.

“In de Maasvallei bouwen we al enkele jaren geduldig aan een uit de kluiten gewassen RivierPark. Bruggen slaan tussen natuur en toerisme levert hier schitterende resultaten op”, zegt Igor Philtjens.
“De vzw’s Regionaal Landschap Kempen & Maasland en Toerisme Limburg hebben de handen in elkaar geslagen om dit rivierlandschap op te waarderen en te ontsluiten voor recreanten en toeristen. Zo wordt het RivierPark Maasvallei een ‘sterk merk’, waarbij economie (toerisme) en ecologie elkaar aanvullen en versterken!”

Ondertussen onderschreven een ruime groep Nederlandse en Vlaamse partners, waaronder de 11 Maaslandse gemeenten, de provinciebesturen van beide Limburgen en meerdere natuurorganisaties de ambitie om samen één grensoverschrijdend RivierPark Maasvallei uit te bouwen, met een gezamenlijke aanpak en uitstraling. “Zo wordt de in Vlaanderen ontwikkelde huisstijl voor het parkmeubilair straks ook toegepast op de Nederlandse Maasoevers. Het grensoverschrijdend karakter van het project RivierPark Maasvallei mag uniek genoemd worden”, zegt Patrick Van der Broeck, gedeputeerde in Nederlands Limburg.

Hiervoor is er een structurele samenwerking opgezet om het grensoverschrijdende fietsroutenetwerk nog te verbeteren en een wandelnetwerk over de Maas heen uit te bouwen. Er komen ook aanlooproutes die toeristen vanuit de buurlanden naar Limburg moeten leiden. De internationale werkgroep denkt ook aan grensoverschrijdende arrangementen en een gezamenlijke communicatie.

Een landschapspark met toekomst
Door de brede waaier aan belevingsvolle activiteiten kan de regio een bredere doelgroep bereiken. In onderling overleg wordt een kwaliteitsvol recreatief en toeristisch aanbod ontwikkeld. Het RivierPark verder uitbouwen tot een streek die bezoekers van over de grenzen heen willen ontdekken omdat ze uitzonderlijk is door de ecologische rijkdom en door de cultuurhistorische waarde, blijft een belangrijk doel. Zo krijgt het RivierPark Maasvallei naast een ecologische ook een economische meerwaarde.

Meer informatie: www.rlkm.be/nl/maasvallei

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *