In 2012 is de provincie Brabant een nieuw fenomeen rijker: Natuurpoorten. Een Natuurpoort is een toegangspoort tot een van de Brabantse natuurgebieden en vormt een startpunt van het fiets- en wandelroutenetwerk. Op de poortlocatie vindt de bezoeker een horecagelegenheid, parkeervoorzieningen en informatieborden over de natuur en aanwezige routes.
In het voorjaar van 2012 worden de eerste poortlocaties feestelijk geopend. Vervolgens blijft het netwerk gestaag groeien. “De bedoeling is om in 2012 minimaal 15 poortlocaties te realiseren, om uiteindelijk tot 35 Natuurpoorten te komen in 2016,” aldus Ewout Sanders van Vrijetijdshuis Brabant, aangesteld als projectleider in opdracht van de provincie Noord-Brabant.
Brabantbreed verspreid
Welke locaties voor ‘Brabantse Natuurpoort’ in aanmerking komen, is grotendeels bekend. De locaties zijn verspreid over heel Brabant. Sanders: “In samenspraak met gebiedsmakelaars, natuurbeherende partijen, gemeenten en landschappen is in het verleden een lijst van locaties opgesteld. Deze locaties zijn aangeduid als potentiële poortlocaties en vastgelegd in reconstructieplannen. Een aantal poorten voldoet al aan alle criteria, deze worden als eerste geopend.
Gebiedsmakelaar
Bij andere locaties volgen er nog aanpassingen, bijvoorbeeld aan de parkeervoorziening, het aanwezige routenetwerk of de horecavoorziening”. Er is ook de mogelijkheid om nieuwe locaties toe te voegen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. “Nieuwe locaties moeten ten eerste aan alle criteria (kunnen) voldoen en daarnaast aansluiten bij de zoneringsdoelstelling van de provincie. Naast het stimuleren van recreatie, willen we met de Brabantse Natuurpoorten kwetsbare delen van de natuur ontzien. Geïnteresseerde (horeca)ondernemers of gemeenten kunnen dan ook het beste contact opnemen met de verantwoordelijke gebiedsmakelaar.”
De sleutel tot de Brabantse natuur
In overleg met ondernemers, gebiedsmakelaars, gemeenten, Nationale parken, de provinciale landschappen en natuurbeherende organisaties is een creatief idee ontwikkeld voor de Brabantse Natuurpoorten. Op iedere poortlocatie komt straks een vier meter hoge sleutel van het materiaal cortenstaal. Deze sleutel vormt het centrale punt waar informatie over het gebied en de routes te verkrijgen is. Oftewel: de sleutel tot de Brabantse natuur.
Uniek voor Nederland
Cambiance de Boskant in Oisterwijk is een van de locaties die in 2012 tot het netwerk van Brabantse Natuurpoorten gaat behoren. Eigenaar Ernst Jonkers is enthousiast over het initiatief: “Het netwerk van Natuurpoorten is uniek voor Nederland en dus onderscheidend. Vanwege promotiemogelijkheden zullen we straks gasten ontvangen uit heel Brabant en daarbuiten.”
Ook over het sleutelconcept is Jonkers te spreken: “Ik ben zeer enthousiast over de eenduidige uitstraling. De sleutel valt op door zijn vorm en biedt allerlei mogelijkheden. Wij gaan de sleutel onder meer inzetten als startpunt voor onze natuurspeeltuin en het blotenvoetenpad”.
Bron: Trendkrant Vrijetijdshuis Brabant
Meer informatie: www.vrijetijdshuis.nl