Nederlandse boeren bieden ruim 100.000 vakantieplekken

Langzaam maar zeker worden de beperkingen voor vakanties verlicht. Toch zal een vakantie in het buitenland voorlopig lastig blijven. Veel Nederlanders zullen op zoek gaan naar een leuke locatie in eigen land. De groeisector plattelandsacommodaties laat van zich horen.

SONY DSC

In ons land wachten ruim 100.000 verblijfsplaatsen op ruim 2.000 boerderijen op de komst van vakantiegangers. Boeren met recreatie hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het opzetten van een unieke tak van onze recreatiesector. Vakantie bij de boer is rustgevend, groen, leuk en leerzaam; in het bijzonder voor gezinnen met kinderen. Rust en ruimte waren nog nooit zo belangrijk voor de Nederlandse vakantieganger.

Het vakantieaanbod bij de Nederlandse boer is uitgebreid en veelzijdig. Het kan variëren van een boerderijcamping, luxe glamping, tot een boerenvakantiewoning of ‘barntent’.

Zie ook: Groepsaccommodaties zien steeds vaker gezinnen boeken

Veelzijdigheid in aanbod en platformen

Het buitenleven op een camping of accommodatie is naast rechtstreeks bij de boer ook via verschillende aanbieders te boeken. Een selectie uit het aanbod is:

Plattelandsrecreatie volop in ontwikkeling

‘Het recreëren bij de boer heeft de afgelopen jaren een enorme professionaliteitsslag doorgemaakt’, geeft Goof Lukken – docent toerisme bij Breda University of Applied Sciences – aan. ‘Zowel de kwaliteit van de verblijven als het totaal aanbod van de beleving maakt het recreëren bij de boer al jaren een geduchte concurrent van de grote vakantieparken en vliegvakanties. Een hoede aan voorlopers heeft toerisme en het agrarische bedrijf weten te combineren tot hele mooie recreatieproducten.’

Agrarisch toerisme is een bloeiende, groeiende sector Het aantal boerderijen dat recreatie aanbiedt is sinds 2013 met ruim 10% gestegen naar ongeveer 3.140 bedrijven. Dit betreft 720 boerderijcampings, 380 B&B’s, 500 huisjes of appartementen bij een agrarisch bedrijf en circa 400 groepsaccommodaties. Het aantal B&B’s op het platteland is gigantisch gegroeid. Het aantal accommodaties voor groepen is bijna verdubbeld van 284 in 2013 naar 400 in 2018. Ook de capaciteit is groter geworden van gemiddeld 20 personen naar 30 personen. Bij dagrecreatie is het aantal agrarische bedrijven dat activiteiten aanbiedt sinds 2013 licht gestegen tot 1.920.

Binnen de dagrecreatie bieden de meeste bedrijven zowel losse activiteiten aan als arrangementen (inclusief eten en drinken). Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel en groen met de levering van maatschappelijke producten en diensten, zoals recreatie. Deze Multifunctionele Landbouw bedrijven verbinden boer en burger en vormen een sector met enorme potentie. LTO Nederland waardeert de verbindende rol en schat deze van grote betekenis voor de gehele land- en tuinbouw.

Bron en meer informatie: www.lto.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *