Natuurmonumenten maakt dieren beter zichtbaar in natuurgebieden

De achterban van Natuurmonumenten vindt het zien en beleven van wilde dieren erg belangrijk bij hun bezoek aan een natuurgebied. Dit is een van de belangrijkste uitkomsten van de achterbanraadpleging die Natuurmonumenten dit najaar hield. De natuurorganisatie neemt naar aanleiding van deze conclusie ook concrete maatregelen om de kans op ontmoeting met dieren te vergroten. 

Damhert
Damhert

Een aantal actiepunten zijn:

  • Verplaatsing van een aantal rustgebieden voor herten van bos naar  hei, waardoor ze beter zichtbaar zijn.
  • In de bronsttijd mensen op specifieke routes langer in het gebied toelaten.
  • Graasweides voor herten aanleggen op plekken die voor wandelaars zichtbaar zijn.
  • Meer wildexcursies aanbieden.
  • Meer plekken creëren waar je dieren kunt zien en fotograferen.

Schadefonds
Ook de schade die dieren toebrengen, en de kosten om de schade te beperken, was een belangrijk thema. De rekening voor schade door wilde dieren moet volgens de achterban gedekt worden door een schadefonds. Zowel natuurbeheerders, jagers, overheid, boeren als recreatieondernemers zorgen voor een bijdrage aan dat fonds.

Ledenraadpleging ‘Groot wild enquête’
De ledenraadpleging betrof niet alleen de recreatieve beleving van natuurgebieden. Natuurmonumenten wilde van de achterban ook weten wat zij vinden van het wildbeheer in Nederland. (o.a. afschieten, bijvoederen, verbinden van gebieden.) Deze uitkomsten zijn te vinden op de website: www.natuurmonumenten.nl/thema/groot-wild-enqu-te

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *