Ledenverlies Natuur- en milieuorganisaties lijkt structureel

Natuur- en milieuorganisaties zien hun aanhang sterk dalen. Het onderzoek van Vroege Vogels naar de ‘groene’ achterbannen toont aan dat in 2014 het aantal donateurs en leden met ruim 60.000 is verminderd. De groene aanhang is terug op het niveau van 1998. De cijfers zijn zondag in het radioprogramma Vroege Vogels bekend gemaakt.

natuurorganisatiesVerliezen lijken structureel
Toen de ledenaantallen vijf jaar geleden gingen dalen werd door veel deskundigen de crisis als hoofdmotief aangewezen. Om te bezuinigen zouden mensen hun steun opzeggen. Toch lijkt het nu een structureler probleem. Huijsing: “Vele jaren achter elkaar lid zijn van een organisatie lijkt voor mensen onder de dertig niet meer zo gewoon als voor hun ouders. Jongeren vinden natuur en milieu nog steeds belangrijk, maar leggen zich niet lange tijd vast. Ze willen wel betalen voor ideële projecten, crowdfunding of acties, of ze betuigen steun via Facebook en petities. Eénmalig geld overmaken of betalen via sms of airmilessparen voor het goede doel wordt populairder. Een groot aantal clubs meldt dat de financiële steun behoorlijk op peil blijft, alleen komt het geld nu anders binnen. Dat vraagt om een heroriëntatie en vaak een heel andere aanpak.”

In totaal hebben de ruim honderd grote en landelijke organisaties nu 3.635.266 leden en donateurs. De grootste organisatie blijft het Wereld Natuur Fonds maar dat verliest nu wel 22.800 donateurs. In vier jaar raakte het WNF meer dan 100.000 aanhangers kwijt.

Meer informatie: website Vroege Vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *