Landschapsbeheer verkent ‘Lekker Landschap’ met foodwalks

Dit voorjaar is Landschapsbeheer Nederland samen met partner Stichting wAarde van start gegaan met het project Lekker Landschap, waarin Foodwalks de kern vormen. Foodwalks zijn culinaire routes door het landschap, gekoppeld aan een regionaal recept. Daarmee worden nieuwe doelgroepen bereikt die via voedsel hun eigen landschap leren kennen, gebruiken en gaan waarderen. Het project heeft een looptijd van 3 jaar.

picknickfoto_471x353
(foto door stichting wAarde.)

Eetbaar landschap
De oorspronkelijke naam van het project was Lopend Buffet, maar deze hebben we aangepast in Lekker Landschap. ‘Wij vinden het belangrijk dat in de titel ook landschap wordt genoemd’ zegt projectleider Gerrit-Jan van Herwaarden. ‘De essentie van het project is namelijk de beleving van een ‘eetbaar landschap’, met voedsel als schakel tussen de (stads)mens en het landschap. Lekker Landschap past in een maatschappelijke trend: Food is trendy. Het lokale wordt weer gewaardeerd, mensen gaan op zoek naar de oorsprong van hun voedsel en kiezen vaker voor kwaliteit dan kwantiteit’.

Foodwalks
Centraal in het project staan Foodwalks. Een Foodwalk is een uitgezette route over openbare wegen en bestaande paden langs plekken waar eetbare gewassen kunnen worden verzameld en gekocht. Het uiteindelijke doel van het project is dat Foodwalks spontaan worden gemaakt door mensen in hun eigen leefomgeving. Door Foodwalks worden ze uitgenodigd naar buiten te gaan en het landschap te ontdekken. ‘De komende tijd gaan we onder leiding van een bekende foodie of een landschapsbeheerder in combinatie met een picknick de eerste Foodwalks uitproberen’ aldus Van Herwaarden.

Samenwerking
In het project benutten de partners hun sterke punten. Stichting wAarde zet in op inspirerende communicatie. De provinciale organisaties Landschapsbeheer zorgen voor verankering in de regio en gaan enkele tientallen Foodwalks realiseren. Deze Foodwalks dienen als voorbeeld en inspiratie. Bovendien kunnen de provinciale organisaties landschapsbeheer op enkele vitale plekken zorgen voor aanplant van eetbare gewassen. ‘Langs de Foodwalks werken we samen met lokale ondernemers die producten aanbieden. Eenvoud, maatwerk en inspiratie zijn sleutelwoorden in het project’.

Ideeën
Van Herwaarden: ‘Op dit moment werken we hard aan de website, die we na de zomer in de lucht willen hebben. Hierop kunnen mensen Foodwalks vinden die zij in hun omgeving kunnen maken, maar kunnen ook hun eigen ideeën aangeven. Hoewel de website nog niet klaar is, reageren nu al veel mensen uit alle lagen van de samenleving enthousiast op ‘Lekker Landschap’.

Nationale Postcode Loterij
Het project is tot stand gekomen dankzij financiering van de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie
Gerrit-Jan van Herwaarden van Landschapsbeheer Nederland, g.j.van.herwaarden@landschapsbeheer, 030-2345027
Stichting wAarde: www.waarde.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *