Het gebied rondom het Drielandenpunt in Vaals wordt heringericht. In de nieuwe plannen is nog ruimte voor een attractie die de plek aantrekkelijker maakt en die de verblijfsduur van de bezoekers kan verlengen. De kern van dat plan is herstel van het Drielandenpunt en het hoogste punt van Nederland in oude luister. “Natuur, cultuur, hoogte en grenzen, worden op een verrassende manier met elkaar verbonden”, stellen Guus Verhorst, projectleider namens Staatsbosbeheer en Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten.
Verhorst: “We zijn niet op zoek naar een kermisachtige attractie, maar iets met een museaal karakter, een plek om op een bijzondere manier te overnachten of een andere toevoeging. Uiteraard met respect voor natuur en landschap”. Staatsbosbeheer wil het plan uitwerken samen met de provincie Limburg, de betrokken gemeenten, het Drielandenpark en met nieuwe en bestaande ondernemers.
Nieuw hoogste punt
Tijdens de planning van de herinrichting werd nog een opvallende ontdekking gedaan: Het hoogste punt van Nederland, gelegen vlakbij het Drielandenpunt in Vaals, ligt niet op de juiste plek. Die ontdekking deed MTD landschapsarchitecten.
Nationaal icoon
De Vaalserberg is voor Staatsbosbeheer één van de iconen van het Nederlandse landschap. En net als andere iconen zoals Radio Kootwijk, Kasteel Groeneveld en Fort Vechten is het beleid van Staatsbosbeheer er op gericht deze iconen in oude luister te herstellen. “Dat is logisch”, meent Verhorst. “Bijna iedereen kent het Drielandenpunt.”
Aantrekkelijke plek
De Vaalserberg met het Drielandenpunt is voor de gemeente Vaals en de provincie Limburg een speerpunt in de vrijetijdseconomie. Het afwisselende beeld van zware bomen, open plekken en vergezichten maakt het aantrekkelijke, zowel aan Nederlandse, Belgische als Duitse kant. Door de haarspeldbochten in de toegangsweg vanaf Vaals waan je je in een ver buitenland.
Oude ansichtkaarten
De berg staat ook bol van de cultuurhistorie, alleen is die niet altijd even goed herkenbaar. De palen waarmee het Drielandenpunt nu is gemarkeerd zijn niet de juiste. Het hoogste punt staat niet op de goede plaats. MTD landschapsarchitecten stelt aan de hand van oude documenten en ansichtkaarten voor het Drielandenpunt in oude luister te herstellen. Meijer: “Je moet één voet kunnen zetten op het kruispunt van de grenzen, dat is de kracht van die plek!”.
Grenslijnen
In het plan van MTD is onder andere een wandelroute opgenomen precies over de grenslijnen van de drie landen. Daarmee wordt de kern van Vaals weer direct verbonden met de Vaalserberg, een grote wens van de burgemeester van de grensplaats. Het plan voor de Vaalserberg is opgesteld in nauw overleg met Aken en Plombières. Net als Vaals ondersteunen zij het verleggen van de grensweg. Wie nu bij het drielandenpunt staat, loopt al kans te worden aangereden door het sluipverkeer over deze weg. Als ook vanaf Duitsland autoverkeer de berg op kan rijden wordt de situatie alleen maar gevaarlijker.
Opfrisbeurt
Bezoekers die het plateau oprijden worden overrompeld door borden, bewegwijzering, informatiepanelen en een onlogische infrastructuur. Er lopen zeker zes gemarkeerde wandelroutes over nagenoeg hetzelfde tracé. Verhorst: “Het zou mooi zijn eerst alles weg te halen, te kijken naar de behoefte van de bezoeker en vervolgens in één stijl alleen het hoogstnoodzakelijke neer te zetten.”Ondanks dat de ondernemers aan Nederlandse zijde hun horecagelegenheden en de Wilhelminatoren prachtig hebben opgeknapt en vernieuwd, staan er nog diverse gebouwen die datzelfde zouden moeten ondergaan.
Bron: persbericht Staatsbosbeheer