Gastvrijheidssector wil natuur helpen met ‘Commercial Deals’

Staatssecretaris Dijksma kreeg tijdens de Natuurtop op 22 juni een intentieverklaring namens de recreatiesector overhandigd. Daarin bieden partijen uit de gastvrijheidssector aan om natuurorganisaties te helpen met ‘Commercial Deals’. Ook wordt aangeboden om de achterban in te schakelen om (natuur)doelen te realiseren

Zeehond bij Landal strandhuisjes
Zeehond bij Landal strandhuisjes

Het uitgangspunt is dat ‘natuur’ en bedrijven uit de ‘gastvrijheidssector’ elkaar kunnen versterken. Natuur zorgt volgens de ondertekenaars voor ‘beleving’; de gastvrijheidssector biedt een meerwaarde in verrijking van de beleving, benutting en toegankelijkheid.

Concreet heeft de gasvrijheidssector aangeboden:

  • -Voortbouwend op basis van de positieve ervaringen met ‘Green Deals’ in het vervolg ‘Commercial Deals’ te willen afsluiten, waarbij partijen het commitment aangaan om samen (ondernemers, natuurorganisaties en overheid) creatief te ondernemen, gericht op het realiseren van specifieke publieke en private doelstellingen. Daarbij is het van belang dat overheden mandaat en discretionele bevoegdheden overdragen, zodat vanuit het gezamenlijk gevoel voor urgentie ondernemers daadwerkelijk producten en diensten kunnen realiseren die ook leiden tot versterking van de natuur.
  • – Kennis en ervaring van hun leden, achterbannen en netwerken ter beschikking te stellen aan de overheid/regelgever om al samenwerkend nieuwe wetgeving een gedegen praktische basis  te geven die ondernemers en natuurorganisaties stimuleert om tot creatieve nieuwe oplossingen te komen die ook uitgevoerd kunnen worden.

De gastvrijheidssector werd op de Natuurtop vertegenwoordigd door ‘De Groene tafel Natuur en Gastvrijheid’. Hierin zijn o.a. de grote brancheorganisaties vertegenwoordigd zoals Recron, Koninklijke Horeca Nederland en de HISWA; enkele andere grote partijen die mede ondertekenden”NBTC, ANWB, VVV Nederland en Gastvrij Nederland. (zie de volledige lijst in de aanbiedingsbrief) De brief werd namens de groep ondertekend door vertegenwoordigers van STIRR en het Innovatienetwerk.

Meer informatie: Intentieverklaring Natuur en Gastvrijheid (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *