Een aantal Wageningse onderzoeksinstituten, waaronder LEI en PPO, hebben kengetallensets ontwikkeld en verzameld waarmee je het rendement van multifunctionele landbouwbedrijven berekent. Een van de categorieën is ‘Recreatie’, maar ook kinderopvang, boerderijwinkels en zorglandbouw worden in kaart gebracht.
Diversiteit
Recreatie op de boerderij is heel divers. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen verblijfsrecreatie, zoals boerderijcamping en bedrijven met bed & breakfast, en dagrecreatie zoals speelboerderijen en boerengolf. Het aantal agrarische bedrijven dat recreatie aanbiedt is met bijna 20% gegroeid in de periode 2007-2011 tot 2.884. In dezelfde periode is de omzet in recreatie op de boerderij gegroeid met 70% tot 156 miljoen euro in 2011. De deelsector verblijfsrecreatie groeide van 42 naar 80 miljoen euro, dagrecreatie van 50 naar 76 miljoen euro. De gemiddelde omzet van verblijfsrecreatie is 46.000 euro, iets hoger dan dagrecreatie, dat gemiddeld 41.000 euro bedraagt (Venema et al., 2012 – overgenomen uit het rapport met de opzet van de benchmark.).
Benchmark
De opzet van de benchmarkstructuur is nu neergezet. Daarin zijn ook al de gegevens opgenomen van de deelbranches als geheel (o.a. aantal bedrijven en omzetontwikkeling over de afgelopen jaren). In de vervolgstap wil het LEI de gegevens op bedrijfsniveau gaan verzamelen en vergelijken. In de primaire landbouwsector is het gebruik van benchmarkcijfers al vrij ver ontwikkeld. Daar wordt vooral gebruik gemaakt van accountantskantoren die de bedrijven daarin ondersteunen. Dat is ook de bedoeling bij de multifunctionele landbouw.
Zonder de bereidwilligheid van ondernemers om hun cijfers beschikbaar te stellen is het verkrijgen van inzicht in rendement niet mogelijk. Ondernemers zijn hiervoor alleen te motiveren als ze er bedrijfsmatig iets aan hebben. Verder is het essentieel dat de cijfers van de tak multifunctionele landbouw apart worden verzameld van de cijfers van de agrarische tak. Het belang van scheiding tussen de kengetallen van de multifunctionele tak en agrarische tak dient meer aandacht te krijgen van zowel ondernemer, accountantskantoor, financier en beleid. Hiermee kan de focus van ondernemers en adviseurs op rendementsverbetering worden gericht.
Meer informatie: www.wageningenur.nl