Aanbevelingen voor toegankelijkheid van natuurgebieden

Eind maart heeft Kenniscentrum Recreatie het rapport ‘Natuur met een beperking’ gepresenteerd. Het rapport bevat een groot aantal zeer concrete aanbevelingen en tips om ook mensen met en beperking meer mogelijkheden te bieden om van een natuurgebied te genieten.

Techniek verbetert continu; Country rider van specialmobility.eu

In het onderzoek wordt rekening gehouden met diverse beperkingen; motorisch, auditief (o.a. doof) en visueel (blinden en slechtzienden.) Uit het onderzoek blijkt dat deze groepen zich niet laten beperken; zo’n 3/4 van de respondenten bezoekt regelmatig een natuurgebied; dat verschilt weinig van de gemiddelde Nederlander. Daarbij ondervinden zij wel enkele obstakels.

Belemmeringen bij bezoek
De grootste ervaren belemmering voor mensen met een lichamelijke beperking is de ontoegankelijkheid van natuurgebieden. Het gaat hier vooral om paden en obstakels. Doven ervaren de minste problemen en blinden en mensen met rolstoel de meeste problemen met de toegankelijkheid van gebieden. De ontoegankelijkheid weerhoudt mensen, meer dan andere belemmeringen, van huidig en toekomstig bezoek. Ook de ontoegankelijke informatievoorziening (niet volledig en beschikbaar) wordt als een belangrijke belemmering ervaren, net als het vervoer ernaartoe (bereikbaarheid).

Wensen bij bezoek
Mensen met een lichamelijke beperking hebben vaak dezelfde wensen als mensen zonder een beperking. De meeste mensen met een lichamelijke beperking willen geen apart aanbod voor hen alleen, maar samen met mensen zonder een beperking deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Daarbij is het van belang dat zij zoveel mogelijk zelfstandig zijn en geen hulp van derden nodig hebben. Daarom zijn soms wel specifieke voorzieningen nodig. Hiermee kan in de inrichting van voorzieningen rekening worden gehouden.

Nieuwe ontwikkelingen
De aandacht voor toegankelijkheid van natuurgebieden is niet nieuw. Er zijn wel steeds meer technische ontwikkelingen en slimme ideeën die de natuur voor diverse groepen toegankelijk maken. Enkele voorbeelden:

  • Een blindenstok met ingebouwde GPS (guiding caine)
  • Ruig-terrein rolstoelen
  • Applicaties op de mobiele telefoon

In dit rapport worden ook de kansen met deze nieuwe ontwikkelingen besproken.

meer informatie:

www.kenniscentrumrecreatie.nl

Handboek: Samen op pad van Natuur zonder Drempels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *