Zuid-Limburg beperkt aantal fietstoertochten

Soms kan een succesvol toeristisch product ook te succesvol worden. Het Zuid-Limburgse heuvelland heeft een naam opgebouwd als ideale fietsregio. De vele toertochten zorgen, naast recreatief plezier, ook steeds vaker voor overlast. Vijf gemeenten in deze regio hebben dan ook besloten om het aantal toertochten te beperken.

Fietsen
foto: VVV Zuid-Limburg

De gemeenten Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en de Belgische gemeente Voeren hebben een uniform beleid voor wielertoertochten gepresenteerd. Belangrijkste onderdeel daarin is dat er vanaf 2014 in het totale gebied van deze gemeenten nog maar maximaal negen toertochten groter dan 1.000 deelnemers en drie toertochten groter dan 5.000 deelnemers worden toegestaan. Dit maximaal aantal loopt afzonderlijk per gemeente bovendien nog terug.

Spreiding
Hoewel het economische belang van wielertoertochten erkend wordt dreigde de balans tussen lasten en baten verstoord te worden. Het nieuwe beleid brengt deze balans weer terug waarbij ook gestuurd wordt op spreiding van routes en data van wielertoertochten.

Vergunning en financiële bijdrage
Andere uitkomsten van het beleid zijn onder andere de invoering van een coördinatiepunt voor wielertoertochten. Daarnaast worden wielertoertochten vanaf 250 deelnemers vergunningsplichting en worden tijdmetingen niet meer toegestaan. Organisaties van wielertoertochten kunnen voortaan via één uniform aanvraagformulier een vergunning aanvragen bij alle gemeenten via een coördinatiepunt. Aan wielertoertochten groter dan 250 deelnemers wordt een bijdrage van € 0,50 per deelnemer gevraagd voor de financiering van het coördinatiepunt. De Provincie Limburg ondersteunt de samenwerking en gedeputeerde Noël Lebens sprak de ambitie uit om de samenwerking uit te breiden naar de overige Zuid-Limburgse gemeenten en betere afstemming te krijgen met de overige grensgemeenten en Provincies in de Euregio.

Drie maanden geleden maakt het Limburg Huis voor de Sport nog een documentaire over de toertochten in Limburg, waarin o.a. het economisch belang en de overlast aan bod komen:

Meer informatie: provincie Limburg

Andere Nederlandse regio’s laten inmiddels weten, o.a. via Twitter, dat zij de overtollige toertochten graag willen faciliteren:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *