Vlaamse attractiesector zet in op innovatie en verbinden

De Vlaamse en Brusselse attractiesector is van plan om, na de hectische periode rond de aanslagen, weer sterker terug te komen. Tien directies van musea en attracties bespraken op 17 mei met minister Ben Weyts (toerisme), hun plannen voor de toekomst. Inspelen op innovaties en het stimuleren van reizen met het openbaar vervoer moeten zorgen voor een nieuwe impuls.

overleg in BrusselBart Vermeulen, directeur van branchevereniging Toeristische Attracties vzw: “We blikten met de minister kort even terug op de voorbije periode. De naweeën van de aanslagen in Parijs en Brussel zijn in onze sector nog steeds voelbaar.  Onze musea en attracties willen echter niet bij de pakken blijven zitten en zullen in de komende weken inzetten op de verdere promotie van ons aanbod.”

Synergiën versterken het aanbod
Heel veel musea en attracties werken vandaag de dag aan tijdelijke tentoonstellingen en innoverende concepten. Denken we maar aan de vele projecten rond ‘Virtual Reality’.  Elk op zijn eigen domein, elk in zijn eigen omgeving.  Met de koepelorganisatie ‘Toeristische Attracties’ willen we de samenwerking tussen de musea, belevingscentra en attracties stimuleren.  Naast de ‘topattracties’ dienen de kleinere attracties en musea gestimuleerd te worden om nauwer samen te werken.  Vlaanderen is immers het verhaal van mensen als makers, gedreven door kennis en kunde, het verhaal van baanbrekend vakmanschap! Dankzij samenwerking kan dat nog sterker tot uiting komen.

Toeristentreintje in het centrum van Antwerpen
Toeristentreintje in het centrum van Antwerpen

Mobiliteitscheques
Om het bezoek aan onze musea en erfgoedsites te stimuleren enerzijds, en bovendien de duurzame mobiliteit te promoten anderzijds stelt de sector voor om een systeem van ‘mobiliteitscheques’ introduceren, waarbij de overheid aan de Vlamingen jaarlijks een budget of korting toekent voor verplaatsingen met het openbaar vervoer naar musea en erfgoedsites.
Deze ‘mobiliteitscheques’ kunnen gebruikt worden in Vlaanderen en Brussel: trein, bus, tram, metro, blue bike…  Idealiter kunnen de ‘mobiliteitscheques’ onder de vorm van een pre-paid betaalkaart verspreid worden (cfr. de kaart voor maaltijdcheques). In Nederland is er de Museumkaart, in Vlaanderen kunnen we beter doen als we er duurzaam vervoer aan linken. Voor onze musea zou dat niet alleen interessant zijn voor individuele bezoekers maar vooral ook voor groepen en zeker voor scholen. De leerlingen zouden deze kaart ook bij schooluitstappen kunnen gebruiken.

Uitkijken naar een zonnige zomer
We kijken met de hele sector hoopvol vooruit naar het komende zomerseizoen.  Onmiddellijk na de vreselijke aanslagen van 22 maart, werden groepsuitstappen geannuleerd en bleven individuele bezoekers weg uit onze musea en attracties. Inmiddels is het tij gekeerd en hebben bezoekers de voorbije weken opnieuw de weg gevonden naar ons toeristische en cultureel aanbod. We verwachten dan ook een drukke maand juni, hoogseizoen voor de schoolreizen.  Onze sector kijkt dan ook hoopvol de zomer tegemoet.

Meer informatie: www.toeristischeattracties.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *