Utrecht raakt Aboriginal Art museum kwijt

In juni 2017 stopt het Aboriginal Art Museum in Utrecht er mee. Het museum is al 16 jaar gevestigd in het centrum van Utrecht en ontving de afgelopen jaren gemiddeld 20.000 bezoekers per jaar. Het museum is jarenlang mogelijk gemaakt met behulp van private financiering. Deze financiering loopt nu ten einde.

Kenniscentrum
In zestien jaar is het museum uitgegroeid tot kenniscentrum en platform voor Aboriginal betrekkingen binnen Europa. Het is dé plek waar Aboriginal kunstenaars, bezoekers, liefhebbers en professionals uit de kunstwereld elkaar ontmoeten.

AAMU (Foto Marnix Schmidt)
AAMU (Foto Marnix Schmidt)

Toerisme in Utrecht
Welke rol speelt AAMU in het Utrechtse museumlandschap? Miriam Gilissen van AAMU: “Het AAMU is actief in stedelijke netwerken: als lid van Musea Utrecht en Utrechts Museumkwartier, bij het opzetten van het Cultuur & School Utrecht programma en deelname aan het ouderenproject Museum voor 1 Dag en participeert volop bij stedelijke evenementen als Culturele Zondagen, Vrede van Utrecht , Le Grand Départ en de Museumnachten. Het aantal Utrechtse partners waarmee inhoudelijk en wat marketing betreft wordt samengewerkt is groot, o.a. Centraal Museum, DOK, Kosmopolis, Fotodok, Universiteitsmuseum, University College Utrecht, School voor Grafimedia X11, Toerisme Utrecht en het Uitburo, Literatuurhuis, Impakt, Comedyhuis, Bibliotheek Utrecht, Louis Hartlooper Complex, De Vrijstaat, Danscentrum Utrecht, en vele scholen uit primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast is er veelvuldig samengewerkt met allerlei andere organisaties, binnen en buiten de culturele sector.”

Is er helemaal geen kans op een doorstart? Gilissen: “Sluiting is definitief tenzij zich er een grote geldschieter aandient. Er is door directie en bestuur hard gezocht naar andere geldbronnen, maar dat is niet gelukt.”

Meer informatie: www.aamu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *