Toename speedelecs vergroot bereik van de recreant

Speedelecs, elektrische fietsen die een snelheid tot 45 km/uur kunnen halen, nemen sterk toe in populariteit. Dat heeft ook gevolgen voor de actieradius van recreatieve dagtochten.

Nederland telde op 1 juli 2019 bijna 17,2 duizend speed-pedelecs, bijna 62 procent meer dan twee jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De meeste speed-pedelecs stonden op 1 juli 2019 geregistreerd in de provincie Utrecht, namelijk 142 per 100 duizend inwoners. De provincies Groningen en Gelderland volgen met respectievelijk 119 en 117 snelle e-bikes per 100 duizend inwoners.

Twee derde van de particuliere bezitters van een speed-pedelec is tussen de 45 en 65 jaar oud. De afgelopen twee jaar schaften 55 tot 75-jarigen relatief het vaakst een speed-pedelec aan.

Meer informatie: www.cbs.nl

Recreatief gebruik

Testparcours e-bikes en speedelecs op de Fiets en Wandelbeurs 2019

Speedelecs worden niet alleen gebruikt voor woon-werk verkeer, maar ook voor recreatieve uitstapjes. Dat heeft gevolgen voor het bereik van de eindbestemming en de lengte van fietsroutes. In vier uur rijd je makkelijk ruim 100 kilometer. Wim Bot van de Fietsersbond nuanceert de cijfers op de opkomst van de Speedelec voorlopig nog een heel bescheiden groep gaat: “Het betreft nu nog ‘slechts’ 17.000 fietsers, verspreid over heel Nederland. Binnen de bebouwde kom mogen deze fietsen niet op de reguliere fietspaden.” Dat heeft weer consequenties voor uitgezette fietsroutes, waarvan speedelecs deels worden uitgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *