Succesvol 2012 voor GaiaZOO

GaiaZOO blikt terug op een succesvol 2012. Met 450.000 gasten bleef het aantal bezoekers stabiel ten opzichte van 2011. De omzet van Hof van Gaia, GaiaZOO business en events, groeide met maar liefst 20% en ook de gemiddelde besteding in de ZOO nam -ondanks de crisis- toe. In combinatie met de vele geboortes -waaronder de geboorte van maar liefst drie giraffen, een dwergnijlpaard, een tapir en op de valreep van 2012 nog een gorillababy- wist GaiaZOO vorig jaar haar 3.000.000ste bezoeker te verwelkomen.

Naamsbekendheid
Met 450.000 bezoekers heeft GaiaZOO in 2012 evenveel bezoekers getrokken als het voorgaande jaar.  Met name in de maanden mei en december kwamen er veel meer bezoekers dan verwacht. Er is sprake van 5% groei in het aantal verkochte dagtickets. Daar staat tegenover dat de 40.000 abonnementhouders de ZOO iets minder vaak bezochten als gevolg van het veelal wisselvallige weer op zon- en vakantiedagen. Er is een opvallende groei te bespeuren in bezoekers die woonachtig zijn buiten Limburg. Dit is het gevolg van de verder toenemende landelijke naamsbekendheid; GaiaZOO is afgelopen voorjaar dagelijks te zien geweest in het SBS 6 programma Drukte in de Dierentuin en er waren gerichte marketingcampagnes in Duitsland in België.

Ondanks de crisis is de gemiddelde besteding per bezoeker in de dierentuin toegenomen, zowel in de horeca als in de souvenirwinkel is dit jaar per bezoeker meer besteed. Ook de omzet uit de zakelijke markt maakt een enorme groei door: Hof van Gaia realiseerde maar liefst 20% meer omzet dan vorig jaar, dankzij vele bedrijfsfeesten, bruiloften en andere festiviteiten.

Dierencollectie
Afgelopen jaar heeft GaiaZOO veel jonge dieren mogen verwelkomen. Januari begon meteen goed met de geboorte van een zeldzame roodgezicht slingeraap. Daarnaast zijn er in de zomermaanden maar liefst drie bedreigde Rothschildgiraffen geboren; sindsdien leeft een recordaantal van negen giraffen op de Afrikaanse Savanne van de dierentuin. Ook bijzonder was de geboorte van een dwergnijlpaard en een Zuid-Amerikaanse tapir. Hoewel minder bekend qua soort, was er ook een mooi succes in de voor dierentuinbegrippen zeer sporadische geboorte van een trompetvogel. Op de valreep van 2012 heeft de veertigjarige gorilla Dalila haar langverwachte jong gekregen. De kleine telg blijkt een vrouwtje te zijn en heeft de Afrikaanse naam Ayo (‘vreugde’) gekregen.

Als de kat van huis is…
De meest in het oog springende nieuwe projecten in 2012 waren de aanleg van een compleet nieuwe entreeroute en een ruim lynxenverblijf. Deze ontwikkelingen maken deel uit van een nieuw themagebied dat de komende jaren verder vorm zal krijgen. Doelstelling is om het publiek te blijven verwonderen en dat kan wat GaiaZOO betreft ook met kleine diersoorten. Zo wordt er op dit moment gebouwd aan een verrassend verblijf voor …muizen. Onder de noemer ‘als de kat van huis is’, kan het publiek binnenkort de muizen op tafel zien dansen in de Kerkraadse dierentuin.

In de prijzen
Afgelopen jaar hebben de leden van de ANWB GaiaZOO wederom verkozen tot het leukste uitje van Limburg. Daarnaast sleepte GaiaZOO begin oktober voor de tweede keer op rij de overall Zoo Award in de wacht en wist GaiaZOO ook nog een eerste plaats te behalen in de categorieën ‘WNF natuur en educatie’ en ‘dierverblijven’.

Bron: persbericht Gaia Zoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *