Stripmuseum Brussel wil internationaal uitbreiden

Het stripmuseum in Brussel wil over drie jaar een nieuwe vestiging openen in de Franse Languedoc-Roussillon regio. Men weet in België prima hoe je om kunt gaan met ‘intellectual property’; de karakters die zijn ontsproten aan de fantasie van Belgische kunstenaars. Daarvan is ook Studio 100 een zeer aansprekend voorbeeld. In het stripmuseum zijn bijvoorbeeld vaste ruimtes voor Peyo (geestelijk vader van o.a. de Smurfen), Hergé (die o.a. Kuifje op papier tot leven heeft gewekt.), maar ook Lucky Luke (door Morris) heeft de Belgische nationaliteit.

stripmuseumGroeiambitie
Alhoewel Studio 100/Plopsa Parken vele malen groter is dan Het Stripmuseum (200.000 bezoekers per jaar), zijn er wel enkele overeenkomsten. Beiden zien de Belgische karakters uit kinderseries als basis voor hun succes, en beiden weten zij dat als attractie te exploiteren. Ook qua ambitie vertonen beide organisaties overeenkomsten. Zeker nu het stripmuseum bekend heeft gemaakt dat zij willen doorgroeien in Frankrijk; in het plaatsje Caunes Minervois.

Onderdeel van toeristische ontwikkeling
De keuze voor Frankrijk is niet vreemd als je kijkt naar de bezoekcijfers van het museum in Brussel. In 2013 kwamen meer dan 80% van de bezoekers uit het buitenland:

  1. Frankrijk: 40,8%
  2. België: 17,5% – Vlaanderen: 7,5% – Brussel: 5,9% – Wallonië: 4,0%
  3. Duitsland: 5,1%
  4. Spanje: 4,0%
  5. Italië: 3,8%
  6. Nederland: 3,8%
  7. Verenigd Koninkrijk: 3,5%
  8. China: 3,3%

Voor de gemeente Caunes Minervois was de restauratie van een oude abdij de aanleiding om na te denken over een originele toeristische invulling. Het is de bedoeling dat de gerestaureerde abdij, samen met een stripcentrum, resulteert in een mooie nieuwe toeristische trekpleister. Over de vorm waarin het museum wordt gerealiseerd wordt nog nagedacht. Over de stand van zaken meldt het museum: “De relatie die dit jaar ontstaan is tussen het Belgisch StripCentrum (BSC) en Caunes-Minervois is nog lang niet toe aan de inhuldiging van een nieuwe publiekstrekker rond het stripverhaal in Zuid-Frankrijk. Maar de wil om samen te werken aan de ontplooiing van een aantrekkelijk cultureel kwaliteitsproject rond het stripverhaal is reëel. Naast de noodzakelijke denkoefening voor de realisatie van permanente tentoonstellingen en een bibliotheek in de voormalige abdij zal het BSC zijn nieuwe partners initiatiestages aanbieden, naast lichte tentoonstellingen, stripanimaties en andere publieksactiviteiten.”

Meer informatie: www.stripmuseum.be

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *