Strandtrends 2014

Het horeca onderzoeksbureau Van Spronsen en Partners bekeek, voorafgaand aan het seizoen 2014, welke trends we deze zomer op de Nederlandse stranden kunnen verwachten. We plaatsten eerder deze week al een terugblik, waaruit bleek dat het aantal strandpaviljoens nog steeds groeit. De trends op een rijtje:

Pop-up
Pop-up stores, tijdelijke winkels, guerillashops, een uitgelegen mogelijkheid voor ondernemers om voorbijgangers kennis te laten maken met hun producten. We zien met name steeds meer pop-up stores in leegstaande winkelpanden, maar waarom niet op het strand? Werk samen met de leverancier en laat de pop-up store sponseren door een nieuw hip drankje! Of maak op het strand een pop-up wijnbar om echte wijnliefhebbers kennis te laten maken met het wijnassortiment en om hun zintuigen te prikkelen. Juist met de rust van het strand is het voor de gasten heerlijk genieten van een mooi glas wijn met de voeten in het zand. Of geef een beroemde chef-kok podium in een pop-up ‘culinaire strandmenu’ restaurant. Op deze manier trek je een andere groep bezoekers, eventueel ook met minder weer, naar het strand.

cocktailAlcoholvrije dranken; Mocktails en Radler
Vergeet deze zomer ook de 16- tot 17- jarige jongeren niet! Zij mogen wel feesten maar niet drinken. De alcoholvrije bieren, waaronder de Radler zullen dit jaar nog meer aan populariteit winnen. Ook de alcoholvrije mixdranken zijn in opkomst. Zo bestaat er een breed assortiment aan sterke alcoholvrije dranken, van whisky en sangria tot rum en likeuren. Een uitkomst voor de jeugd, want zo kunnen zij nog steeds een rum cola drinken maar dan alcoholvrij. Recent is er ook een biertje geïntroduceerd voor alle joggers langs het strand, een 0,5% alcohol recovery ale: Lean Machine. Nu nog alleen in Canada maar wie gaat het in Nederland introduceren? En wat is er nou lekkerder dan een cocktail in de zon op het strand? Introduceer een speciale ‘mocktail’-kaart van non-alcoholische cocktails met verrassende combinaties van verschillende frisdranken, siropen, fruit en kruiden.

Homemade & gezond
Huisgemaakte limonades of ijsthee zullen het dit jaar goed doen op de stranden. Frisse, gezonde en lichte smaken worden een geduchte concurrent voor de vele suikerhoudende frisdranken.
Daarnaast zullen de trendsetters binnen de strandhoreca inspelen op de stijgende behoefte aan gezonde producten zoals speltbrood, quinoa, kokoswater, lijnzaad, chiazaad en açaibessen. Dit kan als substituut van het basisassortiment (brood), maar ook als specialtyproduct (bijvoorbeeld in een smoothie).

Credits: Hot Tub Cinema
Credits: Hot Tub Cinema

Onderuit gezakt in een strandstoel… film kijken
Bioscoop op locatie zien we de laatste tijd steeds meer. Laatst waren het al de hot tub cinema’s in Amsterdam, nu is de film ‘Lost in Translation’ te zien bij het nhow hotel in Rotterdam en serveert restaurant One in Roermond een 3- of 4-gangen diner in combinatie met een film. Op Curaçao wordt al een aantal jaar bij een strandtent wekelijks een filmavond georganiseerd en het is een groot succes! Waarom niet samenwerken met bioscopen om tijdens warme periodes movie nights op het strand te organiseren? Wat is er nou lekkerder/romantischer dan met je voeten in het zand, een cocktailtje in de hand en in de openlucht een filmpje te kijken?

Social media blijft belangrijk
Er ontstaat een schifting in het social media gebruik. Er is een ontwikkeling gaande waar jongeren minder gebruik maken van Facebook en overstappen naar Instagram en Pinterest, terwijl er juist meer ouderen op Facebook komen. Social media blijft een eenvoudige manier om marketing te bedrijven, maar let dus wel goed op wie je wilt bereiken via social media. Gebruik Twitter en Facebook om bijvoorbeeld korte mededelingen te plaatsen zoals het weerbericht en aanbiedingen. Gebruik Pinterest of Instagram juist weer om visueel aantrekkelijke foto’s van gerechten / het interieur / het weer / de zonsondergang / foto’s van gasten et cetera te plaatsen.

Proeverijen maar dan anders & ‘High Beer’
Geen grote gerechten, maar kleine hapjes in de vorm van een proeverij. Bij restaurant Stay in het One&Only resort The Palm wordt een meter dessert geserveerd. Gasten kunnen een selectie maken uit diverse desserts die in een soort ‘wave’ worden geserveerd. Ook erg leuk om een golf aan desserts op het strand te serveren! Of serveer gasten een Flammkuchen bij de borrel, het lijkt op een pizza maar dan met een enorm dunne bodem en kan op diverse manieren en maten geserveerd worden. Serveer voor de mannen die op het strand zitten eens een high beer. De high tea en de high wine zijn al bekend, maar de high beer is wellicht nog onbekend bij velen. Een arrangement met een aantal speciaal bieren en een etagère vol met masculiene hapjes zoals kleine burgers, nacho’s, bittergarnituur, loempia’s.

Met dank aan:
Armand Sol, Van Spronsen en Partners horeca-advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *