Speeltuinbende test tentoonstelling op toegankelijkheid

Het Maritiem Museum Rotterdam opende deze zomer de vernieuwde doe-tentoonstelling Professor Plons. Maar hoe toegankelijk is deze tentoonstelling voor kinderen met een handicap? Dat zal de Speeltuinbende zaterdag 29 september gaan testen. De Speeltuinbende is een testteam van kinderen met en zonder handicap en is een initiatief van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Het is voor het eerst dat zij geen speeltuin, maar een tentoonstelling aan hun kritische test onderwerpen.

Professor Plons
In de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons gaan kinderen van 4 tot 10 jaar op avontuur in de haven van de professor en zijn vrienden en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. Het Maritiem Museum heeft, met financiële steun van NSGK, speciaal gelet op de toegankelijkheid van de tentoonstelling voor kinderen met een handicap. Of dat ook is gelukt, zal blijken uit de test van de Speeltuinbende.

Test
De Speeltuinbende onderwerpt Professor Plons aan een kritische test. Kun je met een rolstoel bij de tentoonstelling komen? Zijn de toestellen en objecten van de tentoonstelling ook geschikt voor kinderen met een handicap? Kun je de spelletjes ook doen als je een motorische beperking hebt? Hoe zit het met hinderlijke trappen, drempels en paaltjes? Zijn de toiletten toegankelijk? De kinderen van de Speeltuinbende proberen alles zelf uit en weten uit ervaring precies waar ze op moeten letten. Als Professor Plons de test van de Speeltuinbende doorstaat, reikt de kinderambassadeur van het NSGK, Luuk Boerman, samen met de Speeltuinbende een keurmerk uit aan de directeur van het Maritiem Museum Rotterdam.

Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte kind
De Speeltuinbende is een initiatief van NSGK, het goede doel voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. De stichting ondersteunt jaarlijks honderden projecten op het gebied van vakantie, cultuur, wonen, werk, beeldvorming – alles wat nodig is om met een beperking zo volwaardig mogelijk te leven. Dat kan dankzij de hulp van donateurs en vrijwilligers.

Maritiem Museum Rotterdam
Het Maritiem Museum Rotterdam wil een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op het dagelijks leven. Voor de jongste doelgroep wordt deze ambitie al sinds 1991 gerealiseerd met verschillende edities van de tentoonstelling ‘Professor Plons’. Mede dankzij ‘Professor Plons’ heeft het Maritiem Museum zich ontwikkeld tot het sterkste museummerk van Rotterdam. Afgelopen zomer beleefde het museum de drukste weken ooit gemeten dankzij de vernieuwde expositie.

Meer informatie:
http://speeltuinbende.nl/
www.nsgk.nl
www.maritiemmuseum.nl

Zelf aan de slag met toegankelijkheid?
Voor bedrijven en instellingen in de recreatiesector die actief aan de slag willen gaan met toegankelijkheid is er een praktisch introductieboekje gemaakt: ‘Toegankelijkheid en zorg in de recreatiesector’. Onder redactie van Levend Land communicatie, Zet Brabant en Pleisureworld.

Te bestellen bij www.pleisureworld.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *